Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Geef verpleegkundigen een hoger salaris’

Vakbond FNV betreurt het dat de 320 miljoen euro die het ministerie van VWS beschikbaar stelt voor werving van extra personeel, niet gebruikt wordt voor betere salarissen. 'Opnieuw gaat er geen geld naar betere arbeidsvoorwaarden en hogere salarissen.'
salaris
Volgens FNV moeten verpleegkundigen meer waardering krijgen via een hoger salaris. (Foto: iStock)

Dit meldt de vakbond in een persbericht. Volgens de vakbond is het een ‘gemiste kans’ dat er geen aandacht is voor betere arbeidsvoorwaarden en meer salaris. ‘Wij steunen de actie om volop in te zetten op meer personeel in de zorg’, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. ‘Maar dit plan gaat volledig voorbij aan de verbetering van de positie van de werknemer. Er gaat geen extra geld naar loon. Minister De Jonge gaat zelfs zo ver dat hij zegt dat “de salarissen geen probleem zijn”. Maar zolang mensen in de zorg worden afgescheept met lage lonen is dat wél een groot onderdeel van het probleem. De sector én de mensen moeten beter gewaardeerd worden, dan wordt werken in de zorg weer aantrekkelijk. Daarbij hoort een fatsoenlijke beloning.’

Wat vind jij: zorgt meer loon ervoor dat je in de zorg blijft werken? Of zijn andere zaken belangrijker? Stem mee op de poll >>

Het geld dat nu vrijkomt wordt besteed aan onder andere opleiding, werving en het terugdringen van de administratieve lasten. Dit staat in het actieplan dat het kabinet onlangs voorlegde aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat het personeelstekort in de zorg binnen vijf jaar teruggedrongen is naar nul, al beseft VWS ook dat dit een ambitieus streven is. De druk om meer personeel te werven is hoog omdat er binnen een paar jaar een personeelstekort dreigt van ruim 100.000 mensen. Hans van Heekeren, begeleider in de gehandicaptenzorg: ‘Het is erg jammer dat de werknemers in de zorg geen zeggenschap hebben over waar het geld heen gaat. Want betere salarissen zorgen echt voor meer personeel. Ook oud-collega’s die uit de zorg zijn gestapt, komen pas terug als ze een fatsoenlijke baan aangeboden krijgen waarmee ze rond kunnen komen. En dat verdienen we allemaal, een échte baan met een net salaris.’

Het salaris van Nederlandse verpleegkundigen hoort bij de hoogste ter wereld. Alleen Amerikaanse nurses verdienen meer, blijkt uit recent onderzoek >>

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Verpleegkundigen moeten toch zonodig (o.a.) HBO opgeleid worden?
  Welnu, betaal ze dan ook daar naar. Gebeurt in andere sectoren ook.
  Het salaris van een verpleegkundige is een lachertje. Veel mensen weten dat niet eens. Bespreek maar eens met familie, kennissen, vrienden, etc. hoeveel iedereen verdient en men zal schrikken bij het horen van jouw salaris, zeker als ze dan ook nog horen wat je er voor doet en voor moet laten!

 3. Ik weet niet in welke kristallen bol Piet Jans heeft zitten kijken, maar het lijkt toch of hij een wat troebele blik heeft, want hoe weet hij nou dat het verbeteren van salaris en arbeidsvoorwaarden maar eventjes de pijn verzacht? Dat de zorg duur is ligt niet aan de verpleegkundigen en verzorgenden, hoewel dat wel de makkelijkste post was om op te bezuinigen. Dat moet dus stoppen en er moet een betere waardering komen, want dat geeft een aantrekkende werking voor het verkrijgen van de nodige zorgkrachten. Niet het gevoel dat je sluitpost op de begroting bent, maar een belangrijke kracht, die het waard is om net zo goed beloond te worden als dat deze gewaardeerd wordt.

  • ervaring? Na 45 jaar zorg is dit absoluut niet de eerste keer dat deze vorm van maatregelen getroffen worden. In een ver verleden de dienstplicht voltooid, en nadien als gediplomeerde weer aan bed met een inkomensstijging van meer dan 40% … de eerste maanden hield ik geld over, na een jaar wist ik niet beter en ging alles weer op.
   Uit allerlei onderzoeken blijkt iedere keer weer dat salaris niet zaligmakend is. NP met een topsalaris van bijna 70.000 euro is 10 jaar geleden geintroduceerd op advies van de Nationale Denktank om de zorg aantrekkelijk te maken, doorgroei en zelfstandigheid mét een hoog salaris.
   Het is te zot voor woorden dat iemand zich ieder dag uit de naad moet werken, voor bijna alles verantwoordelijk zelfs voor medische opdrachten, amper tijd voor pauze, onregelmatige tijden, 26 weekenden, feestdagen etc voor amper 1750 euro … en dan denk jij dat dat voor 1800 euro plotseling wél aantrekkelijk is? … droom maar lekker verder

 4. Salaris is geen tovermiddel, lost geen problemen op maar verzacht slechts eventjes de pijn. Vervolgens wordt de zorg te duur (immers iedereen krijgt er geld bij, niet alleen zorgverleners), word er personeel ontslagen, moeten we wéér harder werken en kopen dat wéér af met 10 euro per maand …?
  Een aparte CAO voor alle verpleegkundigen en verzorgenden, dat is alvast een begin. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibele diensten en vakantie, voordelige aankopen. Afbouw naar oude dag met een goed pensioen vanaf 40 werkzame jaren.

 5. Als je de zorg aantrekkelijk wil maken voor zij-instromers zul je dit niet alleen via opleiding en of betere arbeidsvoorwaarden kunnen bereiken.
  Ook een hoger salaris (vergeleken met bedrijfsleven en de verantwoordelijkheden) zullen er m.i. ook voor zorgen dat de overstap makkelijker zal zijn.
  En ook voor de huidige groep verpleegkundigen kan het een mooie stimulans zijn om door te werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.