Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Geen lager infectierisico door schoon uniform

Het dragen van dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen lijkt weinig bij te dragen aan het verminderen van het infectierisico van ziekenhuispatiënten. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in de Journal of Hospital Medicine.
Geen lager infectierisico door schoon uniform

In Groot-Brittannië zijn onlangs richtlijnen ingesteld die artsen verbieden witte jassen met lange mouwen te dragen. De jassen worden over het algemeen zelden gewassen en zouden een bron van bacteriën zijn. Dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen hebben de voorkeur, omdat ze het risico op infectie zouden verlagen. Ook in Nederland moeten ziekenhuismedewerkers de onderarmen onbedekt laten en moeten uniformen dagelijks worden verschoond, zo staat beschreven in de richtlijn ‘Persoonlijke hygiëne medewerkers’ van de Werkgroep Infectiepreventie.

Lange mouwen
De onderzoekers vergeleken twee groepen van elk vijftig artsen die of dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen, of hun eigen onregelmatig gewassen witte jas met lange mouwen droegen. Op verschillende tijdstippen werden kweken van polsen, manchetten en zakken genomen, waarbij werd gekeken naar besmetting met de MRSA bacterie. Al binnen een paar uur na het dragen van het pasgewassen uniform met korte mouwen bleek bacteriële besmetting op te treden. Na een werkdag van acht uur bleken er geen significante verschillen in bacteriekolonisatie tussen de twee soorten kleding te bestaan. Volgens de onderzoekers is er daarom geen reden om de lange mouwen uit het ziekenhuis te verbannen.

Het artikel is in te zien op de website van Wiley.

Lees ook over infectiepreventie in het dossier Hygiëne en infectiepreventie.

Tijdschrift voor Verpleegkundigen, Mirjam Bedaf
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Roel (adviseur infectiepreventie)
  Toen ik de titel van bovenstaand artikel las werd ik een beetje kribbig.
  Blijkbaar worden hier een aantal basisprincipes vanuit de hygiëne even opzij geschoven en naar mijn idee een aantal kort door de bocht conclusies getrokken.
  Uitgangspunten in het algemeen bij hygiënemaatregelen houdt in dat je er zorg voor draagt dat het aantal micro-organismen (w.o. bacteriën) op een laag niveau blijft. Dit houdt in dat met een regelmatige reiniging/ wassen deze worden weggenomen. We weten dat in de tijd (van uren tot dagen) de aantallen weer langzaam toenemen op oppervlakten zoals meubilair, vloeren, huid en kleding. De suggestie wordt nu gewekt dat het niet uitmaakt of je korte of lange mouwen draagt en dagelijks wisselt van uniform. Het principe is nu juist dat je telkens weer begint met een laag uitgangsniveau op kleding. De korte mouw biedt daarnaast juist de mogelijkheid om handenhygiëne volgens richtlijn uit te kunnen voeren waarbij ook een deel van pols/ onderarm kan worden meegenomen en uiteraard ook geen sieraden gedragen worden.
  Al met al, zonde van de tijd die is gestoken in dit slechte onderzoek ik zou dan ook zeggen:
  Schoenmaker, blijf bij je leest!

 3. Tja,dat zou best kunnen. Maar vijftig artsen, dat is niet een grote populatie om er zo’n conclusie uit te kunnen trekken.
  De conclusie is waarschijnlijk: trek ieder uur een schoon uniform aan.
  Ik moet er niet aan denken dat ik mijn uniform langer dan een dag moet dragen. Veel te smerig.
  En ik vind artsenjassen die langer gedragen worden ook niet erg schoon. Zien er altijd een beetje smoezelig uit… geen visitekaartje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.