Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen strafzaak tegen tabaksproducenten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de tabaksfabrikanten niet vervolgen. Advocaat Bénédicte Ficq gaat naar het Gerechtshof in Den Haag om alsnog vervolging af te dwingen.
tabak
Ook de verpleegkundigen hadden zich aangesloten bij de aangifte.

Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2016 namens twee longpatiënten aangifte tegen tabaksfabrikanten. Zij verwijt hen verslavende stoffen aan sigaretten toe te voegen, terwijl ze weten hoe dodelijk roken is. Ze beschuldigde de fabrikanten van poging tot moord dan wel doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte.

Hoewel roken dodelijk is en het ontwerp van sigaretten daaraan bijdraagt, handelen de tabaksproducenten volgens het OM nergens in strijd met de wet. In geen van de aangevoerde strafbare feiten ziet het OM aanknopingspunten om tot vervolging over te gaan. ‘Tabak is een legaal verkrijgbaar genotsmiddel’, schrijft het in een toelichting. ‘Ook wat toevoegen van additieven en ventilatiegaatjes betreft zijn de producenten nergens in strijd met de regelgeving.’

Verpleegkundigen

Veel partijen hebben zich sinds 2016 bij de aangifte tegen de tabaksproducenten aangesloten. Na onder meer huisartsen, tandartsen en sociaal geneeskundigen, sloot ook beroepsvereniging V&VN zich eerder deze maand aan.

 

1 REACTIE

 1. Hierbij goed nieuws: namens de Internationale Campagne vs (mee)roken in het openbaar, dus binnen en buiten, en vs kinderslavernij op tabakvelden (zie het
  internetfilmpje ‘Malawi’s tobacco-children’ is eerder bij het OM Amsterdam aangifte gedaan wegens poging tot dood door schuld (m.d.a. aanbeveler Gerard Spong) tegen rokers en tabakproducenten en op een later tijdstip vs rokersgroep Ficq wegens valse aangifte: rokers kiezen voor tabak, zijn geen slachtoffers, maar MAKEN slachtoffers.
  De geruime tijd bestaande Campagne wordt gesteund door inmiddels ca 140 Nederlandse en buitenlandse prominenten en vele anderen en geeft de terechte prioriteit aan de rokersslachtoffers, die niet alleen door groep Ficq,
  maar ook door de media worden verloochend.
  De meerderheid der bevolking rookt NIET!
  Tot de aanbevelers behoren o.m.:
  het KWF, het AvL/René Medema, het KNMG, Wibi Soerjadi, Klaas Knot,
  Dorian van Rijsselberghe, de Orde van medisch specialisten, het Thialf stadion, Wouter Olde Heuvel, Tom Okker, Miriam Oremans, het NOC*NSF/André Bolhuis, Victoria Koblenko, het UMCUtrecht, Martin Sitalsingh, Marcel Messing, Ignace Schretlen, de KNVB/Michael van Praag,
  Ronald Koeman, Alexander Rinnooy Kan, fam. Kromowidjojo, Herre Kingma/MST: het eerste ziekenhuis dat het terrein rookvrij maakte.

  Internationaal o.m.:
  Eric Heiden, Dan Jansen, Derek Parra, Steven Gundry, Physicians for a smokefree Canada, Friedrich Portheine, Rhodes Rigsby, Jos Lansink,
  Jacques Rogge, het Internationaal Olympisch Comité
  U kunt zich bij de Campagne en/of natuurlijk ook bij de aangiften aansluiten.
  Om ook aanbeveler te worden stuurt u een bij voorkeur tweetalige brief
  aan het emailadres. Na ontvangst wordt u het postadres gezonden, omdat alle brieven per post kwamen.
  Voor de Campagne komen de rokersslachtoffers natuurlijk op de eerste plaats, maar wij zijn er ook voor rokers die willen stoppen.
  De tabakproducenten zijn absoluut verantwoordelijk en aansprakelijk voor de samenstelling van hun ontoelaatbare product, maar NIET voor het gebruik en/of misbruik ervan door rokers.
  Rokers zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor het laten meeroken van niet-rokers. Een verslaving is geen excuus of reden iemand anders te laten meeeroken.

  Margarita, initiator der Campagne

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.