Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gekleurd drinkglas tegen uitdroging dementerende

Een verpleegafdeling in een ziekenhuis in Londen heeft felgekleurde drinkglazen voor dementiepatiënten geïntroduceerd. Dit zorgt ervoor dat ze meer water drinken.

Sinds de invoering van de gekleurde drinkglazen verblijven de cliënten minder dagen op de afdeling.

 

Minder lang in ziekenhuis

De kleurrijke veranderingen werden in april vorig jaar ingevoerd in het Royal Free Hampstead NHS, zo meldt Nursing Times. Sindsdien liggen dementiepatiënten minder lang in het ziekenhuis. Het aantal dagen dat patiënten op de afdeling verblijven, is gedaald met gemiddeld 2,5 dag. Het aandeel patiënten dat meer dan dertig dagen in het ziekenhuis verblijft, is ook gedaald van 19,7 procent naar 14,2 procent.

 

Uitdroging voorkomen

De gekleurde glazen werden aanvankelijk ingevoerd omdat ze een praktische waarde hebben, legt hoofdverpleegkundige Jo James uit in Nursing Times. ‘Groene glazen zijn beter zichtbaar voor dementiepatiënten dan doorzichtige glazen. Hierdoor drinken ze meer wat uitdroging helpt voorkomen.’ James vertelt dat het doel van het experiment was om de kwaliteit van leven voor de ouderen te verbeteren. ‘Dat de verblijfsduur op de afdeling verkort wordt, is een bijkomend voordeel.’

 

Gekleurde klokken

Naast de gekleurde glazen zijn er ook grote rode en gele klokken die duidelijk zichtbaar zijn vanuit het bed. James hoopt dat de kleurrijke innovaties binnenkort ook op andere afdelingen te vinden zijn.

 

Bron: Nursing Times

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Zien drinken doet drinken. Spiegelen noemen wij dat.
    Een gevuld glas “gewoon” op tafel zetten wordt door een aangedane brein nauwelijks waargenomen omdat het een statische prikkel is. Maak je het dynamisch door bijvoorbeeld te spiegelen wordt een glas drinken wel waargenomen en dan maakt het niet uit of een glas rood, geel, blauw, paars, roze of groen is.
    En……maak gebruik van herkenbaar materiaal, een glas moet op een glas lijken en niet op een vaas. ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.