Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

‘Gewoon blijven geven, die griepprik’

Ook al is het onduidelijk hoe effectief de jaarlijkse griepprik is, het inenten moet voorlopig gewoon doorgaan. Dit was de teneur afgelopen woensdag tijdens het zogenaamde griepdebat van de Gezondheidsraad.
'Gewoon blijven geven

Aanleiding voor het debat was de discussie eind vorig jaar toen de entingscampagne was gestart. Toen liepen de gemoederen hoog op door een publicatie in het Geneesmiddelenbulletin. Ook lezers van Nursing.nl reageerden massaal. In het Geneesmiddelenbulletin werd gesteld dat er, op basis van de huidige onderzoeken, geen uitspraak kan worden gedaan of het griepvaccin werkzaam is bij 65-plussers: of het ziekte, ziekenhuisopname en sterfte voorkomt. De Gezondheidsraad beveelt sinds 2007 de griepprik ook verpleegkundigen ten zeerste aan, omdat zij beroepsmatig in nauw contact staan met deze risicogroepen.

Geen bewijs en nieuw onderzoek nodig
Verschillende aanwezigen bij het debat zeiden het onbegrijpelijk te vinden dat de overheid het griepvaccin aan iedereen boven de 60 aanbiedt, terwijl er geen goed bewijs is dat het vaccin ook echt werkt in deze groep. Deze mening onderschrijft in ieder geval spreker arts-microbioloog Miquel Ekkelenkamp, die al eerder Nursing.nl haalde met zijn uitspraken in Trouw, eind vorig jaar.  In zijn pleidooi: ‘Het onderzoek dat er is, is kwalitatief en methodologisch onder de maat. De studies die er zijn, zijn helemaal niet zo goed. Er is echt nieuw onderzoek nodig.’

Niet schadelijk
‘Het is wel waarschijnlijk dat het effectief is’, luidde het weerwoord van Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ‘Het is in ieder geval niet schadelijk.’ Coutinho gaf toe dat de huidige vaccins ‘matig’ zijn. Hij ziet daarom uit naar nieuwe griepvaccins die breder werken en betere bescherming bieden. Nieuw onderzoek vindt Coutinho niet haalbaar. Hij ziet grote problemen, niet alleen in ethisch opzicht, maar ook praktisch.

Onvoldoende reden afschaf
Internist professor Jos van der Meer van het UMC St Radboud in Nijmegen benadrukt in zijn pleidooi dat beperkte gegevens over de werkzaamheid van de griepprik niet betekent dat dat bewijs is voor de onwerkzaamheid ervan. ‘Daar moeten we vanaf,’ aldus van der Meer. ‘Er is onvoldoende reden de vaccinatie nu af te schaffen, en daarmee de vaccinatie infrastructuur te slopen.’ Wel gaf hij toe niet achter de griepvaccinatie te staan, mocht deze nu ingevoerd worden.

Verpleegkundigen en griepprik
Het RIVM blijft ieder jaar ook verpleegkundigen de griepprik adviseren. Het idee daar achter is dat als het personeel geen griep krijgt, ze het virus ook ook niet kunnen overdragen op de patiënten en bewoners. Sommige ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen bieden de verpleegkundigen daarom (gratis) een vaccinatie aan, maar ook zeker om ongemak en de kosten van ziekteverzuim tijdens de griepperiode te voorkomen. In Nederland komen ruim 3 miljoen mensen in aanmerking voor de griepprik: een jaarlijkse kostenpost van ruim 50 miljoen euro. Bijna zeventig procent van de verpleegkundigen heeft zich afgelopen griepperiode niet laten inenten tegen griep.

Medisch Contact / Reformatorisch Dagblad
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

15 REACTIES

 1. @Stephanie Bakker
  Dan wordt het toch hoog tijd dat je beter onderzoek gaat doen, want er zitten geen giftige stoffen in het griepvaccin en het kwik dat gebruikt wordt is niet hetzelfde als dat in thermometers en ga zo maar door.
  Ik hoop derhalve van harte dat je niet in de verpleging werkt…

 2. Lees alle reacties
 3. Als dhr Coutinho ethische problemen ziet bij nader onderzoek naar de werking van griepvaccin bij ouderen > 65 jaar, vindt hij het dan wel ethisch verantwoord door te gaan met griepinjecties bij deze groep als het niet duidelijk is of het wel werkzaam is?
  Wat is de waarde nog van evidence based als je daar niet aan hecht bij die griepinjecties voor >65?

 4. Van de griepprik kun je helaas wel ziek worden en is wel degelijk schadelijk. Ik heb een jaar terug onderzoek hiernaar gedaan. Er zitten giftige stoffen in het vaccin zoals: aluminiumhydroxide,formaldehyde,
  toxines en kwik. Kwik is verboden in thermometers maar niet in het griepvaccin. Dit heeft te maken met het conserveren. Die toxines kunnen o.a. tumorvorming teweeg brengen en kwik beschadigd de nieren…
  Er zitten vele nadelen aan het griepvaccin. Denk alleen maar aan al die klachten die je kunt krijgen als: spierpijn, koorts, rillingen, een grieperig gevoel etc.
  Het griepvaccin wordt in het voorjaar al ontwikkeld. Er komen drie virussen in. Als er in het najaar niet één van die virussen opkomt, werkt het 0%.
  Gelukkig is het nog steeds vrijblijvend, maar denk alsjeblieft goed na, wanneer je je keuze maakt.

 5. Ik neem geen griepprik en heb ook nog nooit griep gehad. Terwijl ik toch de hele dag omgeven ben door allerlei virussen en bacteriën. Wat ik wel doe als er “iets” heerst? Of het nou griep, verkoudheid of NORO is? Een soort van gezonde smetvrees ontwikkelen en handen wassen, handen wassen en handen wassen. En als ik wel ziek word??? Dan ga ik mezelf een weekje heel zielig vinden en geef mijn immuunsysteem even een flinke workout. En zolang mijn lijf het zelf allemaal nog kan opknappen, ga ik datzelfde immuunsysteem niet ondermijnen door allerlei rotzooi in te spuiten.

 6. Na een griepprik klagen veel mensen dat ze griepverschijnselen krijgen die niet een weekje aanhouden ,maar een aantal maanden .
  Ik heb daar in het verleden zelf ook last van gehad . de afgelopen jaren heb ik geen griepprik meer genomen en ook geen griep gehad. Met dit soort vage onderzoeksresultaten zie ik ook geen enkele aanleiding om er ooit nog een te nemen.

 7. Het beste bewijs geeft aan dat het bij gezonde volwassenen effectief is, punt. Zouden we baat hebben bij een meer effectief middel? Natuurlijk, dat geldt voor ieder middel. Als zorgverlener jezelf laten inenten is gewoon iets dat bij het werk hoort. Het is géén schadelijk middel en het ondermijnt je immuunsysteem niet, je krijgt er geen griep van(!). Zeker gezien het feit dat er vraagtekens bestaan bij de werking bij ouderen, lijkt het me logisch om mensen bij wie we weten dat het wél werkt, in te enten. (het is tenslotte een besmettelijke ziekte…) De hele discussie over ouderen wordt gebruikt om te beweren dat het het gebruik onder niet-ouderen zinloos of gevaarlijk is. Dat is dikke onzin. En ja, handen wassen is ook heel belangrijk, daar is zeker evidence voor.

 8. Ik heb ondertussen al bijna 10 jaar na elkaar een griepvaccin gekregen (van werkgever weliswaar) en ben in die tijd nog NOOIT voor de griep afwezig geweest op het werk, terwijl ik anderen van mijn collega’s al weten afzien heb van de griep om nog maar te zwijgen van het ziekteverzuim.
  Ik blijf het een aanrader vinden voor IEDEREEN !!!!!

 9. Waarom mag je niet gewoon griep krijgen en ziek worden?
  Is dat iets abnormaals geworden? Of iets wat we vooral maar moeten voorkomen?
  Laatst een stuk op tv gezien van wetenschappers die vertelden dat het griepvaccin al jaren niet meer beschermd tegen de moderne griep die inmiddels is ontstaan.
  En dat het inspuiten van die vloeistof dus totaal overbodig is. Eens met de vorige, het vult vooral de kas van de farmacie die toch al niet wil delen als het om onze armere medemensen gaat in wat minder “ontwikkelde” landen.

 10. Er is niets ‘gewoon’aan een griepprik’ De griep, die hoort en al decennia jammer genoeg ‘gewoon’ bij.. Mijn vader moest en zou die prik krijgen, ook tegen verspreiding, maar de man had nog nooit de griep gehad.. Hij werd er erg ziek van… En hoorde eens dat als je het eenmaal doet je echt jaarlijks moet her vaccineren? Individueel beoordelen i.p.v. massaal toepassen?

 11. Wilde een paar passages aanhalen, maar kon bijna het hele artikel copieren, 50 miljoen? wel waarschijnlijk dat het effectief is,?geen goed bewijs dat het vaccin goed werkt? En jawel, massaal lopen ze toch naar de huisarts voor de omstreden griepprik. En die 70% zou 99% moeten worden, want er blijven er atijd intrappen. Lekker de kas van de farmacie spekken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.