Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezichten van dementie

Dit voorjaar kunt u in het Drents Museum 'Gezichten van dementie' bekijken. Schilder Herman van Hoogdalem toont een serie van meer dan levensgrote geschilderde portretten van mensen met dementie. De portretten worden vergezeld door korte documentaires over de geportretteerden, gemaakt door oud-nieuwslezer, journalist en schrijver Gijs Wanders.
Dementie_kl

De aquarellen zijn ruim 2 meter hoog, zodat ze onontkoombaar op de kijker afkomen. Ze tonen de vele gezichten van het proces van dementeren: de wanhoop, het lijden, de onzekerheid, de berusting en dat wat in woorden niet te vangen is. Van Hoogdalem maakte het veranderingsproces bij zijn eigen dementerende moeder van nabij mee.

 

Bij de schilderijen zijn flarden van de gefilmde interviews door Gijs Wanders te horen. Daarin het verhaal achter het portret: de families van de geportretteerden over de relatie met hun geliefde. Ook het ontstaan van de aquarellen is te zien, van de eerste schetsen tot het uiteindelijke resultaat. In de filmzaal zijn de korte documentaires van 5 minuten in hun geheel te bekijken.

 

‘Gezichten van dementie’ is te zien op de afdeling Hedendaags Realisme van het Drents Museum in Assen, van 2 februari tot en met 19 mei 2013.

 

Bron: Drents Museum

Auteur: Harriët Teijen / Redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.