Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGD start met testen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen

De 25 GGD'en beginnen maandag met het testen van zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken met patiënten en coronaverschijnselen hebben. De gezondheidsdiensten hebben hiervoor speciale testfaciliteiten ingericht.
man met microscoop
De foto is illustratief. Credit: Unsplash

Dat meldt het ANP. 25 GGD’en starten het testen. Enkele daarvan hebben coronateststraten gemaakt, waarbij de betrokkenen de auto niet uit hoeven. De mensen die de testen afnemen, hebben beschermingsmiddelen aan.

Zorgverleners die getest worden

Het gaat onder meer om huisartsen en zorgverleners in de wijk, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicapten- en ouderenzorg. Ze moeten al 24 uur klachten hebben die mogelijk duiden op het nieuwe coronavirus. Ze kunnen zich via hun huisarts, bedrijfs- of instellingsarts laten doorsturen voor een check met een keel- of neusuitstrijkje.

100 testen per dag

Vooralsnog gaat de GGD de komende dagen uit van maximaal honderd testen per dag. Het streven is om de uitslag een dag na de afname klaar te hebben, aldus een woordvoerster van GGD Nederland.

In ziekenhuizen al getest

Tot nu toe werden al wel artsen en verpleegkundigen met klachten, en patiënten in ziekenhuizen getest op het virus. Niet al het zorgpersoneel kon worden getest, omdat er een tekort aan testcapaciteit bestond.

Kritiek op gebrek aan testen

In de zorgsector en in de Tweede Kamer klonk flinke kritiek op het uitblijven van testen voor de andere zorgmedewerkers, omdat juist zij veel contact hebben met vaak kwetsbare patiënten. Daardoor bestaat veel risico op besmetting, ook omdat er voor hen vaak niet voldoende beschermingsmiddelen zijn. Veel zorgmedewerkers met klachten moeten daarom noodgedwongen thuisblijven, terwijl ze mogelijk niet besmet zijn. Daardoor komt de zorgvoorziening in de knel.

Aantal testen snel uitgebreid

Minister De Jonge zei afgelopen week dat het aantal testen snel uitgebreid zou worden van 4.000 naar ruim 17.500 per dag. Daarna moet het omhoog naar 29.000 per dag. Het ministerie van Volksgezondheid meldde zondag dat er extra testcapaciteit gereed is, maar niet om hoeveel het precies gaat.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.