Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ mist overzicht medicatie ouderen

Bij 32 van 33 onderzochte GGZ-locaties was bij recente controles geen actueel en volledig medicatieoverzicht van oudere psychiatrische patiënten aanwezig.

In een aantal gevallen waren er wel gegevens, maar werd getwijfeld of deze juist zijn. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie constateerde wel dat behandelaren van de onderzochte locaties zich zeer bewust zijn van de risico’s en deze zoveel mogelijk proberen te beperken. De IGZ controleert dit jaar extra op medicatieveiligheid in de geestelijke gezondheidszorg en roept de brancheorganisaties op verbeteringen te stimuleren.

 

Verschillende medicijnen 

In de ambulante ouderenpsychiatrie gebruiken patiënten vaak verschillende geneesmiddelen tegelijk. Ook hebben ze vaak met verschillende behandelaren te maken. Juist dan is een volledig en actueel medicatieoverzicht van belang, aldus de IGZ. Het aantal ouderen in Nederland dat psychiatrische zorg nodig heeft, neemt toe. Over het algemeen is de kwaliteit van de ambulante ouderenpsychiatrie gewaarborgd, blijkt uit onderzoek van de inspectie, maar toch zijn verbeteringen nodig.

 

Lichamelijk onderzoek

Bij driekwart van de 33 onderzochte GGZ-locaties voldoen de diagnostiek en behandeling aan de normen, maar er zijn tekortkomingen. Het is belangrijk dat een lichamelijk onderzoek deel uitmaakt van de diagnostiek, maar een derde van de locaties kon niet goed aantonen dat de resultaten van zo’n onderzoek bij de diagnose worden betrokken. Ruim een derde van de GGZ-vestigingen kon nog niet aantonen dat de effecten van de behandeling worden bijgehouden.

 

Klik hier voor het volledige rapport van GGZ.

 

Bron: GGZ

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.