Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Glucosemeter FGM vergoed

De glucosemeter FGM, een sensor die vingerprikken overbodig maakt, wordt vergoed uit het basispakket, meldt het Zorginstituut. Goed nieuws voor patiënten, artsen en verpleegkundigen, die hard hebben gevochten voor de vergoeding van de sensor.
diabetes FGM
De Flash Glucose Monitoring (FGM).

Het continu meten van glucosewaarden (realtime CGM) geeft meer informatie dan de reguliere vingerprikken. Er zijn twee systemen om realtime de glucosewaarden te meten: de continuglucosemeter (CGM) en het flashglucosemonitoringsysteem (FGM). Een verschil tussen CGM en FGM is de zender, zo meldt Artsenvakblad Medisch Contact.  ‘Bij het CGM-systeem plaats je een losse zender op het lijf, terwijl je bij het FGM-systeem een sensor onder de huid plaatst. Daarnaast hoef je een FGM in principe niet te kalibreren met een vingerprik; bij een CGM gebeurt dat doorgaans twee keer per dag. Een FGM bestaat uit een sensor, die met een interval van een kwartier de bloedsuikerspiegel meet. De data lees je uit op een touchscreen-reader of een app op de mobiele telefoon.

Groepen

De CGM werd al wel vergoed aan specifieke groepen en nu komt daar de FGM als optie bij. De volgende vier groepen komen in aanmerking voor vergoeding: kinderen met diabetes type I; volwassenen met gemiddeld hoge glucosewaarden die slecht zijn in te stellen; zwangere vrouwen met diabetes type I en II (geen zwangerschapsdiabetes); vrouwen met diabetes types I en II die een zwangerschapswens hebben. Het recht op vergoeding van FGM (merknaam: FreeStyle Libre) gaat in met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017.

Patiënten met diabetes type 1 die kampen met ernstige hypoglykemieën of deze niet kunnen waarnemen (zogeheten hypo-unawareness), komen niet in aanmerking voor FGM. RTCGM is voor deze groep een veiliger alternatief vanwege de alarmfunctie en (eventuele) aansluiting op een insulinepomp, aldus het Zorginstituut.

 ‘Een geweldige ontwikkeling waardoor mensen met diabetes veel meer inzicht hebben in hun bloedglucosewaarden en vingerprikken voor honderdduizenden patiënten niet meer nodig zijn.’ De Diabetes Patiëntenvereniging DVN heeft lang gestreden voor vergoeding van FGM. Lees meer>> 

‘We vinden nog steeds dat de FGM vergoed moet worden voor meerdere groepen’, luidt de reactie van de Diabetes Vereniging DVN op haar website. Iedereen die meerdaags spuit of een insulinepomp gebruikt zou hiervoor ook in aanmerking moeten komen.’

Daarvoor is het nog te vroeg, zo laat het Zorginstituut weten. Een speciale werkgroep gaat zich buigen over de indicatiestelling en welk wetenschappelijk bewijs nodig is om de meerwaarde van FGM te kunnen aantonen.

3 REACTIES

  1. Goed nieuws, een stapje verder!
    Maar…waar blijft bvb de student die op steeds meer vlaktes financieel gekort wordt en net niet in deze groep valt…dan maar weer dagelijks 4-6 keer prikken. Of de alleenstaande moeder of vader…
    Het doel moet zijn dat iedereen met diabetes 1 hiervoor in aanmerking komt!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.