Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goed overdragen hoort bij veilig voorschrijven’

Minister Schippers vindt het ‘zorgelijk’ dat zorgverleners geen garantie kunnen bieden voor een goede medicatieoverdracht en een actueel medicatieoverzicht van hun patiënten. Onder andere verpleegkundigen en verzorgenden hebben hierin een verantwoordelijkheid ‘die verder reikt dan de muren of de drempel van hun eigen zorginstelling’.
1-medicijnkamer-272x272.jpg

Dat schreef minister Schippers gisteren in een kamerbrief. Zij reageerde hiermee op het onlangs verschenen rapport Veilig voorschrijven moet beter van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hierin staat bijvoorbeeld dat zorgverleners veel tijd verliezen door het niet volledig overdragen van informatie en door gebruik van systemen die niet op elkaar aansluiten. Hierdoor moeten zorgverleners extra veel moeite doen om de juiste informatie bij elkaar te krijgen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

‘Een tijdige en adequate overdracht is onderdeel van gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de overdragende als van de ontvangende partij’, schrijft Schippers. ‘Hier ligt een serieuze opgave voor alle betrokkenen om te communiceren en afspraken te maken en de regie in de (regionale) keten te beleggen.’

Vragen over medicatie

Schippers wil bovendien dat het voor patiënten duidelijk is bij wie zij binnen de instelling terecht kunnen met vragen over hun medicatie. Dit staat al sinds 2010 in de Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling. Maar zorginstellingen maken nog te weinig gebruik van deze handreiking volgens de inspectie. Dat moet veranderen, vindt Schippers.

Verbetering

Uit het rapport blijkt ook dat in de sector verpleging en verzorging (VVT) nog niet elke instelling duidelijke procedures heeft voor veilige en verantwoorde farmaceutische zorg. Of de procedures zijn niet veilig genoeg. Bij een deel van de instellingen bleek niet voor alle cliënten een actueel medicatieoverzicht beschikbaar. ‘Partijen zullen zich dus onverminderd moeten inspannen om hier verbetering in aan te brengen’, aldus Schippers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.