Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis app: gesprek in laatste levensfase

‘Before you leave’ is een nieuwe app om persoonlijke gesprekken te voeren met mensen die weten dat ze op korte termijn komen te overlijden.
appleave.jpg

De app is een initiatief van DELA die eerder succes had met de campagne ‘Waarom wachten’. Deze campagne inspireerde Nederland om mooie woorden te delen. De app gaat nog een stapje verder, want die helpt bij het voeren van diepgaande gesprekken. In de app zitten honderden vragen waarmee zowel luchtige als zware onderwerpen aan de orde komen. Ze variëren van ‘Wat is je mooiste herinnering aan ons samen?’ tot ‘Wat had je anders willen doen in je leven?’. De gesprekken kunnen als beeld- of geluidsfragment in de app bewaard worden. Bovendien maakt de app het gemakkelijk om deze fragmenten te delen met familie en vrienden. Ook later als de persoon om wie het gaat er niet meer is.

Ontwikkeld met mantelzorgers

De app is ontwikkeld met mantelzorgers en professionals uit de zorg. Uit intensieve gesprekken met hen blijkt dat zij naast alle praktische hulp die zij bieden, nauwelijks toe komen aan een persoonlijk gesprek. Omdat het levenseinde in zicht is, zijn ze zich ervan bewust dat ze daarmee niet te lang moeten wachten. Vaak moeten ze een drempel over om het gesprek te starten. De app helpt ze daarbij. Naast mantelzorgers is de app ook handig voor vrijwilligers en professionals in de zorg die regelmatig aan het bed zitten van iemand die op korte termijn zal overlijden.  

De app is gratis te downloaden in de Apple App Store en de Google Playstore. Before you leave is ook op Facebook te vinden.

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.