Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis download: alternatieven voor psychofarmaca

Om het onnodig gebruik van psychofarmaca tegen te gaan, heeft Vilans een verhalenbundel uitgebracht vol fabels en feiten en inspirerende verhalen waarin de pillen niet nodig waren.
psychofarmaca.jpg
Dankzij de alternatieven kunnen veel pillen de prullenbak in. - Foto: iStock

In de ouderenzorg en gehandicaptenzorg worden psychofarmaca nog te vaak en te gemakkelijk voorgeschreven bij onbegrepen gedrag, vindt Vilans. Om op te roepen tot actie schreven Jeroen Schumacher en Anne-Mieke den Ouden van Vilans het boekje ‘Een pil tegen roepen, feiten en fabels rond psychofarmaca’. Het boekje staat vol met alledaagse verhalen over mensen met dementie die onbegrepen gedrag vertonen. Je leest hoe verzorgenden, artsen, persoonlijk begeleiders en psychologen – vaak met een simpele ingeving – onbegrepen gedrag van hun cliënt proberen te begrijpen en zo het verschil voor hen maken.

Bijvoorbeeld het verhaal van Aaltje, een vrouw met dementie met wie verzorgenden altijd een strijd moeten voeren om haar te douchen. Als ze besluiten dat ze haar sokken mag aanhouden onder de douche, is er niets meer aan de hand. ‘Om probleemgedrag op te lossen, moet je gewoontes durven loslaten’, aldus de verhalenbundel. Of Wim, waarbij de verzorgenden er tegenop zien om hem naar bed te brengen, omdat hij dan schopt en scheldt. Als de familie iets over zijn achtergrond vertelt, komen de verzorgenden tot een mooie oplossing.

Behalve inspirerende verhalen, lezen verzorgenden handvatten hoe je het gebruik van psychofarmaca terugdringt, en wat de nadelige bijwerkingen van deze medicatie zijn. Het boekje is ontwikkeld in het kader van het programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca’ en is gratis te downloaden.

Klik hier om de verhalenbundel te lezen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.