Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis download: toolkit communicatie bij dementie

Hoe kun je het best communiceren met mensen met dementie en hun mantelzorger? Hiervoor is een toolkit ontwikkeld, gebaseerd op internationaal onderzoek, door onder andere Hogeschool Windesheim.
lachendeouderen.jpg

De toolkit is ontwikkeld door een internationaal team van onderzoekers en casemanagers in Canada, België en Nederland om de professionalisering van casemanagers in hun contact met leden van het dementiezorgnetwerk te faciliteren. Cecile aan de Stegge, docent-onderzoeker bij het Lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg bij Hogeschool Windesheim in Zwolle, leidde het Nederlandse onderzoeksteam. De toolkit geeft een aantal tools die de interactie met mensen met dementie ondersteunen, vergemakkelijken en kunnen verbeteren. Andere tools richten zich juist op de interactie met de mantelzorgers. Er worden best practices beschreven en hulpmiddelen gegeven om de interactie te bevorderen. De toolkit is bedoeld voor eerstelijnsprofessionals, zoals wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie en praktijkondersteuners.

Onderzoeksprogramma professionalisering casemanagement

In het eerste deel van de toolkit is aandacht voor de complexiteit van interactie tussen eerstelijnsprofessionals en mensen met dementie en hun netwerk. Het tweede gedeelte beschrijft een aantal interactietools: concrete handvatten voor de professionals. Het project maakt deel uit van het programma Professionalisering Casemanagement Dementie, een omvangrijk onderzoek- en ontwikkelprogramma gericht op de professionalisering van casemanagement dementie. Andere onderzoeken binnen dit programma zijn Methodisch werken bij dementie en Shared decision making in zorgnetwerken van ouderen met dementie. De toolkit is ook in het Engels beschikbaar.

Klik hier om de toolkit te downloaden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.