De griepprik voor verpleegkundigen in ziekenhuizen, in de thuiszorg én zzp’ers in de zorg wordt zoals ieder jaar aangeraden, aldus het RIVM. Eind september bracht de Gezondheidsraad aan minister Schippers een briefadvies uit over vaccinatie tegen seizoensgriep. De boodschap daarvan: het bestaande griepvaccinatiebeleid zou wat de raad betreft gehandhaafd moeten worden, al zijn er nog enkele wetenschappelijke vragen over de precieze werkzaamheid van de jaarlijkse vaccins.
Griepvaccinatie
De meeste ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen bieden de verpleegkundigen (gratis) een vaccinatie aan. Zzp’ers kunnen het vaccin halen bij de huisarts, om het vervolgens door de huisarts te laten zetten. Dat het enthousiasme voor de griepprik bij verpleegkundigen niet heel groot is, bleek voorgaande jaren. Verpleegkundigen achtten het niet nodig vinden om de jaarlijkse griepvaccinatie te halen. In een peiling van Nursing in 2008, zei 45,6 procent van de poll-stemmers geen griepprik te willen omdat zij kerngezond is en ‘niet zomaar in zich laat prikken.’ Een ander groot deel wil eerst weten of de prik wel werkt, voordat zij zich laat inenten.
Griepprik tot november
De jaarlijkse vaccinatiecampagne duurt tot begin december. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschermt de prik tegen de meestvoorkomende griepvirussen. Wetenschappers maken elk voorjaar een inschatting van de virussen die de komende winter zouden kunnen toeslaan. Om patiënten, cliënten en bewoners te beschermen, maar ook zeker om ongemak en de kosten van ziekteverzuim tijdens de griepperiode te voorkomen, wordt verpleegkundigen geadviseerd de griepvaccinatie zeker te nemen.
RIVM / Nursing
Door: redactie Nursing
Gerelateerd
Het dossier griep op Nursing.nl
Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief
Gewoon halen bij de huisarts ook dit jaar weer!
Bescherming voor mijn zorgvragers!
voor mij geen griepprik, Ik slik de hele winter vitamine D en voorkom zo de griep. Stuk beter voor mijn gezondheid op die manier en ook voor de patienten.
Mooi gezegd Petra. Ik kan me hier helemaal in vinden.
Bijzondere uitspraak gisteren gehoord van 1 van onze verpleeghuisartsen: dit zou het laatste jaar zijn dat er tegen griep werd gevaccineerd. Alle nieuwe richtlijnen geven aan dat griepvaccin alleen nuttig is bij copd en astma patienten.
Wie neemt nu de boel in de maling??
Bijzondere uitspraak gisteren gehoord van 1 van onze verpleeghuisartsen: dit zou het laatste jaar zijn dat er tegen griep werd gevaccineerd. Alle nieuwe richtlijnen geven aan dat griepvaccin alleen nuttig is bij copd en astma patienten.
Wie neemt nu de boel in de maling??
Heb hem al gehad. onze baas was vroeg dit jaar.
weinig collega’s die mij volgen.
Veel mensen zijn bang voor injecties vanwege de prik. Met de prikpleister wordt de huid verdoofd waardoor de angst voor de injectie afneemt: prikkenzonderpijn.nl
de titel van het artikel had beter kunnen zijn dat het weer tijd is voor de jaarlijkse oeverloze ‘welles-nietes’-discussie.
Ik haal de griepprik,omdat ik denk dat dit net als handenwassen en geen lange mouwen dragen een bijdrage levert aan het welzijn van mijn patiënten.
Wilt u meer medische informatie over en (on)werkzaamheid en (in)effectiviteit van de influenzavaccinatie, zie de volgende website gebu.artsennet.nl zoeken op Werkzaamheid-en-effectiviteit-van-influenzavaccinatie
Artsennet en geneesmiddelenbulletin.
@ A.g.
Het doornemen van vaccinvrij.nl kost je circa 3x 45 minuten.
De schrijfster van deze site heeft gedurende 10 jaar duizenden uren op deze materie gestudeerd.
EN de Zembla documentaire:
“De overbodige griepprik”
van 20 november 2010 en luister wat de des-kundigen u vertellen…
Ik haal elk jaar de griepprik,.niet alleen om op mn werk te kunnen blijven functioneren,maar maar ook omdat we als huisvrouw,moeder,en oma hard nodig zijn.
Voor een uitstekende site over (de risico’s van) vaccineren zie: vaccinvrij.nl/