Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Griepprik voor verpleegkundigen weer beschikbaar

Ongeveer vijf miljoen Nederlanders kunnen zich vanaf nu weer gratis laten inenten tegen griep. De Gezondheidsraad beveelt ook verpleegkundigen de griepprik ten zeerste aan.
Griepprik voor verpleegkundigen weer beschikbaar

De griepprik voor verpleegkundigen in ziekenhuizen, in de thuiszorg én zzp’ers in de zorg wordt zoals ieder jaar aangeraden, aldus het RIVM. Eind september bracht de Ge­zond­heids­raad aan mi­nis­ter Schip­pers een brief­ad­vies uit over vac­ci­na­tie tegen sei­zoens­griep. De bood­schap daarvan: het bestaande griep­vac­ci­na­tie­be­leid zou wat de raad betreft ge­hand­haafd moeten worden, al zijn er nog enkele we­ten­schap­pe­lij­ke vragen over de pre­cie­ze werk­zaam­heid van de jaar­lijk­se vaccins.

Griepvaccinatie
De meeste ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen bieden de verpleegkundigen (gratis) een vaccinatie aan. Zzp’ers kunnen het vaccin halen bij de huisarts, om het vervolgens door de huisarts te laten zetten. Dat het enthousiasme voor de griepprik bij verpleegkundigen niet heel groot is, bleek voorgaande jaren. Verpleegkundigen achtten het niet nodig vinden om de jaarlijkse griepvaccinatie te halen. In een peiling van Nursing in 2008, zei 45,6 procent van de poll-stemmers geen griepprik te willen omdat zij kerngezond is en ‘niet zomaar in zich laat prikken.’ Een ander groot deel wil eerst weten of de prik wel werkt, voordat zij zich laat inenten.

Griepprik tot november

De jaarlijkse vaccinatiecampagne duurt tot begin december. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschermt de prik tegen de meestvoorkomende griepvirussen. Wetenschappers maken elk voorjaar een inschatting van de virussen die de komende winter zouden kunnen toeslaan. Om patiënten, cliënten en bewoners te beschermen, maar ook zeker om ongemak en de kosten van ziekteverzuim tijdens de griepperiode te voorkomen, wordt verpleegkundigen geadviseerd de griepvaccinatie zeker te nemen.

RIVM / Nursing
Door: redactie Nursing

Gerelateerd
Het dossier griep op Nursing.nl

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bijzondere uitspraak gisteren gehoord van 1 van onze verpleeghuisartsen: dit zou het laatste jaar zijn dat er tegen griep werd gevaccineerd. Alle nieuwe richtlijnen geven aan dat griepvaccin alleen nuttig is bij copd en astma patienten.
  Wie neemt nu de boel in de maling??

 3. Bijzondere uitspraak gisteren gehoord van 1 van onze verpleeghuisartsen: dit zou het laatste jaar zijn dat er tegen griep werd gevaccineerd. Alle nieuwe richtlijnen geven aan dat griepvaccin alleen nuttig is bij copd en astma patienten.
  Wie neemt nu de boel in de maling??

 4. de titel van het artikel had beter kunnen zijn dat het weer tijd is voor de jaarlijkse oeverloze ‘welles-nietes’-discussie.
  Ik haal de griepprik,omdat ik denk dat dit net als handenwassen en geen lange mouwen dragen een bijdrage levert aan het welzijn van mijn patiënten.

 5. Wilt u meer medische informatie over en (on)werkzaamheid en (in)effectiviteit van de influenzavaccinatie, zie de volgende website gebu.artsennet.nl zoeken op Werkzaamheid-en-effectiviteit-van-influenzavaccinatie
  Artsennet en geneesmiddelenbulletin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.