Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties28

‘Griepprik zou verplicht moeten zijn voor zorgverleners’

De vaccinatiegraad onder zorgverleners moet omhoog naar 100%. Dat zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB.
griep vaccinatie

Vorige week publiceerde de seniorenorganisatie een persbericht waarin stond dat de vaccinatiegraad onder volwassenen zorgwekkend is, en actie noodzakelijk. ‘Er is momenteel veel aandacht voor de vaccinatie van kinderen en jongeren, maar ook de aandacht voor vaccinatie van volwassenen mag niet verloren gaan. De helft van alle vaccins in Nederland wordt namelijk aan volwassenen gegeven, zoals de griepprik, de pneumokokkenprik tegen longontsteking en de prik tegen gordelroos.’

‘Goed voorbeeld doet volgen’

KBO-PCOB is van mening dat vaccineren van kwetsbare groepen hoger op de agenda moet staan. Met name voor volwassenen met een verminderend immuunsysteem, zoals senioren en (ex-)kankerpatiënten kan de griepprik en vaccinatie tegen pneumokokken een levensgroot verschil maken. Maar ook de griepprik onder zorgprofessionals is een belangrijk onderwerp, aldus de seniorenorganisatie. ‘De vaccinatiegraad onder zorgverleners moet omhoog naar 100%. Want goed voorbeeld doet volgen. Als alle verpleegkundigen de griepprik zouden nemen, scheelt dat echt een hele hoop ellende. Voor jezelf, maar zeker voor de kwetsbare patiënt. Ook kunnen we er taferelen die we vorig jaar geregeld zagen in ziekenhuizen – ziekenhuizen vol patiënten met ernstige complicaties door de griep, opnamestops en veel ziek personeel – mee verminderen,’ aldus een woordvoerder. Volgens de seniorenorganisatie is rapporteren over die vaccinatiegraad per zorginstelling een eerste stap; verplichten van de griepprik de laatste.

Politiek

Ook staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft al meerdere keren aangegeven een vaccinatieplicht voor zorgverleners bij een verder dalende vaccinatiegraad niet uit te sluiten. Ook krijgen Nederlanders vanaf volgende winter een nieuwe griepprik die uit meer griepstammen is opgebouwd. Die zal, zo wordt verwacht, een hogere effectiviteit hebben dan het vaccin dat nu wordt gegeven. De staatssecretaris hoopt dat dit, samen met het verplicht stellen ervan, kan zorgen voor een stijging van de vaccinatiegraad richting de 100%.

Staatssecretaris Blokhuis laat uitzoeken of er een verplichte griepprik kan komen voor zorgmedewerkers. Maar wat zegt de wet van zo’n verplichting? Een verplichte griepprik voor verpleegkundigen, kan dat?

Effectiviteit

Er is veel verschil van mening over de effectiviteit van de griepprik, ook onder deskundigen. Door mutaties in het influenzavirus gecombineerd met een verminderende weerstand bij ouderen is de gemiddelde werkzaamheid van de griepvaccinatie rond 40%. ‘Dat lijkt erg laag, maar door de hoge ziektelast, 900.000 gevallen van influenza in 2018, levert een matig werkzaam vaccin in absolute zin toch veel maatschappelijk winst op,’ aldus een woordvoerder van KBO-PCOB. ‘Een brede beweging van zorgprofessionals en volwassenen waarbij het halen van de griepprik de norm is en niet langer de uitzondering.’

28 REACTIES

 1. Bijzonder om te lezen dat collega zorgmedewerkers vrijwel unaniem negatief lijken te staan tegenover de griepvaccinatie.
  Natuurlijk geeft die vaccinatie geen garantie dat je niet ziek wordt en natuurlijk leven de bewoners, patiënten of cliënten waar men voor zorgt niet in een geïsoleerde bubbel en kunnen ze op meerdere manieren in aanraking komen met ziekteverwekkers (waaronder het influenzavirus). Maar als je de risico’s op besmetting kunt verkleinen en het risico op ziek worden kunt minimaliseren dan is dat toch al meegenomen?
  Er zijn altijd individuele ‘gevallen’ die ziek worden rondom een vaccinatie maar daar spelen altijd onderliggende factoren een rol bij (verminderde weerstand, overgevoeligheid voor entstof, etc.) en ligt vrijwel nooit aan het vaccin zélf.
  Andere manieren om het risico op besmettingen te verkleinen zoals onder meer handhygiëne worden zonder dergelijk protest genomen, waarom dan die scepsis ten opzichte van het griepvaccin?
  Ik ben zeker niet vóór verplicht stellen (iets met lichamelijke integriteit en zelfbeschikkingsrecht) maar ben oprecht teleurgesteld in de negativiteit rondom dit item door mensen die voor mijn gevoel beter zouden moeten weten.

 2. Lees alle reacties
 3. Dat de griepprik zou helpen tegen de griep is een broodje Aap verhaal!!! Behalve dat het een grote gok is of de gebruikte stam de juiste is zitten er hulpstoffen in het vaccin die ernstige schade toebrengen aan menselijk weefsel.
  Wakker worden en bijsluiters lezen!!!
  Er is heel veel over te vinden op internet en voordat iemand zegt dat het onschadelijk is, verdiep je dan in de achtergrond want ongevaarlijk? ??? Beslist niet en dat geldt voor álle vaccinaties trouwens.
  Denk ook aan de geweldige winsten die door Big Pharma worden gemaakt en het belang dat de politiek hierbij heeft. Uiteindelijk draait het allemaal om geld en wie niet opmerkzaam en mondig is wordt hieraan opgeofferd.
  Voor wat het u waard is….

 4. Ik weet wel dat ik hem niet ga halen, nooit meer.
  Heb als verpleegkundige gewerkt voor arrestanten, hier was het verplicht.
  En ben ieder jaar ellendig geweest van die prik.
  Hem daarna 8 jaar niet gehad.
  Door een hartinfarct heb ik mijzelf door de HA laten verleiden.
  Ben ziek geweest van de prik en na 4 maanden voor het eerst in mijn leven de echte griep gehad.
  Dan krijg je weer het verhaal, tja niet alle soorten zitten er in.
  Er is 7 van de 11 keer een mismatch geweest.
  Ik ga deze rotzooi nooit meer in mijn lijf laten spuiten en er is geen manager of overheid die mij tot deze waanzin kan verplichten.

 5. De KBO-PCOB hebben echt geen verstand van de griepprik. Ze denken dat ze de 100% ermee kunnen halen.Er is een overvloed aan bewijs dat dat onhaalbaar is.
  De KBO-PCOB hebben geen verstand van verplegen. Ze denken dat ze de 100% kunnen halen door alle verpleegkundigen in te (laten) enten. Ook hier bewijs te over dat dat niet werkt.
  De KBO-PCOB hebben geen oog voor de verpleegkundigen en daardoor ook niet voor de mensen die zij zeggen te vertegenwoordigen. Dat ouderen hun zelfbeschikkingsrecht moeten inleveren is hen een doorn in het oog, maar dat verpleegkundigen dat zouden moeten telt blijkbaar niet. De vele reacties dat men dan de zorg gaat verlaten wegen mijns inziens niet op tegen de eis tot inenten.
  Ik ben zelf verpleegkundige en heb mij al jaren laten inenten. Dit jaar ben ik al twee keer door de griep gevloerd. Hoezo 100%??? Jullie weten niet waar jullie om vragen, dus ophouden daarmee en weer gewoon doen of stoppen.
  En als er toch een inentingsplicht komt stap ik ook uit de zorg!

 6. We zijn wel gewend dat organisaties hun eigenbelang voorop stellen. Dat stinkt natuurlijk niet. Dat ze hiermee ook vinden dat het lichamelijk interne milieu van het personeel in de zorg het speel terrein wordt van regelgeving en biotech is daarmee terzijde geschoven. Het recht op zelfbeschikking verdwijnt in de mist. Als je dat wilt is er een beroepsverbod. Goed zo ouderenorganisaties. Wel te merken dat jullie veel tijd hebben gehad om te leren in het leven.

 7. Sorry maar dit gaat een brug te ver voor mij. Dat kwetsbare mensen zelf kiezen om zich te laten vaccineren vind ik prima, sta ik volledig achter. Dat men mij wil gaan verplichte., absoluut niet en daar heb ik meerdere redenen voor.
  Dus stop deze zinloze duscussie en focus je op het feit dat de zorg te duur wordt, er weinig personeel de zorg in wil en dat er mensen vaak hulp nodug hebben en dat niet krijgen! Maar ga geen tijd en geld steken in dit soort onderzoek!

 8. Onderstaand lezend maak ik me zorgen om de kennis over griepvaccinaties. Juist ouderen en jonge kinderen laten zich moeizaam immuniseren door het griepvaccin, dat zijn kwetsbare groepen met hoge mortaliteit bij griep. Groepsimmuniteit ontstaat mits een groot deel beschermt is. Of dat in instellingen zo werkt? De zorgverleners zijn wel > 90% van de omgeving..
  Bescherming van mijn lichamelijke integriteit is een grondrecht, dat wordt geschonden bij een verplichtte vaccinatie (zelfs bloedprikken ..)
  Wat ik me wel afvraag, waarom zoveel weestand tegen griepvaccin maar wel vaccinatie tegen hep-B accepteren ..

 9. vaccinaties daaromtrent us een hooo manipulatie en lobbyist. Er is pas een rechtszaak geweest in Amerika waarin de makers van vaccins zijn aangeklaagd omdat de veiligheid van de productie niet aan de wissen voldoet en er bij vaccins geen dubbelblind onderzoek wordt gedaan omtrent de veiligheid. Het verbaasde mij dat deze rechtszaak nooit kranten en de media heeft gehaald. Waarschijnlijk is de ori vaccinatie lobby te sterk en de angst die zij zaaien te overheersend. Om privé gezondheidsredenen neem ik nooit een vaccinatie en ik zie wel gevaccineerde collega’s en kennissen net zo ziek worden als ik. Wat betreft vaccinaties en de onduidelijkheid over veiligheid vind ik dat wat betreft vaccinaties het recht op zelfbeschikking uitgangspunt hoort te zijn.

 10. Ja het griepvirus muteert, effectieviteit vaccineren verschilt daardoor van jaar tot jaar.
  Maar blijft wel effectief. Daarom inzetten op verbetering vaccins. Jazeker het kost geld.
  Echter ik voel als zorgmedewerker een grote verantwoordelijkheid om door mijn vaccinatie anderen niet/minder in gevaar te brengen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan da hierdoor minder mensen overlijden. Natuurlijk derhalve vaccineren!

 11. Een griepvirus muteert snel waardoor de bescherming minder gegarandeerd is. Ook brengen bezoekers vaak ongenode gasten mee en daarbij valt er ook te discussiëren over het prijskaartje wat eraan hangt om alle zorgmedewerkers te vaccineren. Dan ook nog een spannende vraag: Betreft de ‘griepziekmelding’ ook daadwerkelijk een infectie met het virus , of betreft het een forse verkoudheid?
  Genoeg stof om te bespreken dus en niet te snel naar radicale middelen zoals een ‘verplichting om in te enten’ te grijpen. Dit lijkt me kort door de bocht en regeert door een poging om de controle te willen hebben.

 12. In het kader van medewerker in regie, ga ik de griepprik nooit nemen.
  De griepprik spekt alleen de farmaceutische industrie.
  Waarom iets in laten spuiten in een gezond lichaam, die in staat is eigen weerstand op te bouwen? Wat is dit toch voor `n waanzin?
  Als ik de griepspuit zou halen, dan bescherm ik de cliënten niet. Een virus kan een ingeënte medewerker nog steeds meedragen en dus overdragen.
  Daarbij zie ik nog steeds dat ingeënte collega`s ziek kunnen worden, dus de griep krijgen.
  Een keer ziek worden is vervelend, en ja….dat kost ook geld, maar is nog steeds beter voor je lichaam en het opbouwen van eigen weerstand.
  Het slaat in mijn ogen nergens op, als je geen gezondheidsrisico hebt voor jezelf.
  Griep is voor gezonde mensen niet dodelijk. Pechgevallen blijf je houden. Maar wie zegt mij wat zekerheid is????
  En dit geldt in mijn ogen voor alle inentingen!
  En als dat betekend dat ik niet meer in de zorg mag werken, dan is dat maar zo.
  Ik denk dat de zorg nog meer tekorten gaat krijgen als dit verplicht gaat worden. En dan is het eind zoek.
  Veel mensen worden gelukkig steeds bewuster bij wat ze doen en zoeken eerst informatie, voordat ze klakkeloos maar laten inenten.
  Er zijn altijd mensen die alles geloven wat de de overheid en de farmaceuten zeggen.
  De ervaring leert ook dat bijwerkingen van medicatie, dus ook inentingen, vaak belastender zijn dan de kwaal zelf.
  Dus ik ga nooit (zomaar) akkoord met verplichte inentingen.

  • Helemaal met je eens, het lijkt wel of ‘onze’ aansturing zijn/ haar gezonde verstand aan het verliezen is. Ik heb mijn BIG registratie al laten verlopen, en zit flink opgebrand in de ziektewet. Maar alles liever dan geloven in deze waanzin en het gif van Big Pharma verplicht in mijn lijf te laten spuiten. Over my dead body!! Mijn hart huilt, want ik houd van mijn vak. Maar die uitgeholde functie die tegenwoordig de naam ‘verplegen’ draagt: ik herken mij er niet meer in. De nieuwe wet orgaandonatie en de waanzin van vaccinatiedrift hebben mijn ogen geopend. Dit gaat TE VER!!!!
   En ik ben blij de reacties te lezen……dan beginnen we buiten de instituen wel opnieuw, met hart ziel en handen…..en gezond verstand, dat niet verziekt is door marktwerking/managertaal.

 13. Wanneer de vaccinatie tegen griep verplicht word ga ik de zorg uit. Dit is een grote aantasting van mijn zelf beschikking. Ik bepaal zelf wat ik IN mijn lichaam laat aan brengen. Vergeten wordt dat de patiënt/ client bezoek krijgt van familie, vrienden enz. Moeten die zich ook allemaal verplicht in laten enten?

 14. Als de griepprik een verplichting wordt , dan betekent dat voor mij het einde van werken in de zorg. Niets of niemand gaat mij verplichten om die rommel in mijn lichaam te laten spuiten. Niemand heeft het recht om verzorgenden hiertoe te verplichten !!

 15. Denk er niet aan om een griepprik verplicht te krijgen, dan zeg ik de zorg vaarwel. Ouderen vergeten nl eigen familie, vrienden, verjaardagen, uitgaansgelegenheden, supermarkten en ga zo maar doot waar men wat kan oplopen en daar wordt totaal aan voorbij gegaan.

 16. Als de griepprik verplicht wordt vertrekken mijn moeder en ik uit de zorg.

  Het personeel dat bij ons de griepprik heeft gehaald zijn allemaal ziek geworden en de meeste zonder griepprik niet.

  Jammer van 8.5 jaar aan opleidingen in de zorg maar dan ga ik toch echt de zorg uit.

 17. Verschrikkelijk als dit er door komt. Een enorm gebrek aan respect voor je zelfbeschikkingsrecht als mens, onaantastbaarheid van het lichaam is een grondwettelijk recht. Geen haar op mijn hoofd dat ik een griepvaccinatie wil, er zijn grenzen aan de verantwoordelijkheid die zorgverleners hebben voor het welzijn van hun clienten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.