Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Griepseizoen laat dit jaar op zich wachten

Het griepseizoen blijft voorlopig uit dit jaar. Het aantal gevallen van griep bereikt normaal gesproken een piek in december of januari maar daar is dit jaar geen sprake van. Dat blijkt uit de cijfers die worden verzameld op de site van de Grote Griepmeting.
Griepseizoen laat dit jaar op zich wachten

Vorig jaar bereikte de griepepidemie een hoogtepunt in januari 2011. Ook toen verliep het al mild, met op het hoogtepunt ruim 1000 patiënten per honderdduizend inwoners. Nu is dat nog geen eens de helft. ‘Het is mogelijk dat de griep pas eind februari piekt. Dat is rond een tijd dat basisscholen vakantie hebben en veel mensen op wintersport zijn, waardoor er zelfs een kans is dat de griep dit jaar overwaait’, vertelt Carl Koppeschaar.

Vorig jaar bereikte het griepseizoen een hoogtepunt in januari. Dit jaar laat de griep op zich wachten. Koppeschaar: ‘Het is mogelijk dat de griep het patroon gaat volgen van bijvoorbeeld 2004-2005 of 2007-2008.’ 

Griepseizoen in Spanje
Koppeschaar is initiatiefnemer van de Grote Griepmeting. De site inventariseert met hulp van ruim 28.000 vrijwilligers griepklachten. Als het griepseizoen is gestart ontvangen de deelnemers wekelijks een nieuwsbrief waarin wordt gevraagd of zij verschijnselen van griep of verkoudheid hebben en welke dit zijn. Koppeschaar: ‘Op deze manier krijgen we een beeld van de incidentie van griep in Nederland en Vlaanderen.’ De meting wordt al gedaan sinds 2003 en dit jaar wordt er samengewerkt met negen andere landen in Europa en ook met internationale epidemiologen, verenigd in een Europees onderzoeksprogramma EPIWORK. Zo weet Koppeschaar dat de griep ook op zich laat wachten in buurlanden als Duitsland en Frankrijk. ‘In Spanje en Italië is er nu wel sprake van een beginnend griepseizoen.’

Verbeterde weerstand
De piekhoogte van het griepseizoen is de afgelopen jaren sterk afgenomen, constateert het  team van de Grote Griepmeting na analyse van de cijfers. ‘Gezinnen zijn kleiner waardoor de kans op overdracht van het virus geringer wordt. Ook is de fysieke weerstand toegenomen door een verbetering van de algemene gezondheidstoestand’, verklaart Koppeschaar. En de jaarlijkse griepprik heeft geleid tot een verhoogde vaccinatiegraad onder met name de risicogroepen.

Wil jij ook meedoen aan de Grote Griepmeting? Meld je hier aan.

Beeld: ANP
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.