Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haloperidol voorkomt geen delier bij ouderen in ziekenhuis

Het is niet zinvol om preventief haloperidol te geven aan ouderen die in het ziekenhuis opgenomen worden na een SEH-bezoek. Dat blijkt uit onderzoek waarop arts-onderzoeker Edmée Schrijver vandaag promoveert.
Placebo of haloperidol: delier komt even vaak voor bij ouderen op de SEH
Placebo of haloperidol: delier komt even vaak voor bij ouderen die opgenomen worden na een SEH-bezoek (Foto: Arno Massee)

Het maakt niet uit of ouderen tijdens hun ziekenhuisopname preventief haloperidol krijgen of een placebo: ze hebben evenveel kans om een delier te ontwikkelen. Dat concludeert arts-onderzoeker Edmée Schrijver op basis van een studie in zes Nederlandse ziekenhuizen. Het is dus niet zinvol om preventief haloperidol te geven aan ouderen op de SEH die risico lopen op een delier. Dat concludeert Schrijver in haar proefschrift.

Niet zinvol

Nederlands onderzoek had al aangetoond dat haloperidol geen profylactisch effect heeft bij oudere patiënten die een heupoperatie moeten ondergaan. En eerder dit jaar bleek uit een studie van het Radboudumc dat haloperidol geen preventief effect heeft bij patiënten op de intensive care. Het onderzoek van Schrijver en collega’s laat zien dat dit ook geldt voor ouderen die in het ziekenhuis opgenomen worden nadat zij zich bij de SEH meldden: zowel patiënten die een operatie moeten ondergaan als patiënten die dat niet hoeven.

Het onderzoek

Bijna 250 oudere patiënten die werden opgenomen via de spoedeisende hulp deden mee aan het onderzoek. In de eerste week van de ziekenhuisopname kregen zij tweemaal daags 1mg haloperidol, ofwel een placebo. De onderzoekers wilden weten of patiënten in de haloperidol-groep minder vaak een delier kregen. En, mochten patiënten wel een delier krijgen, of het delier dan minder intens en minder lang zou zijn. Uit de onderzoeksresultaten bleek echter geen verschil tussen placebo en haloperidol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.