Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Haloperidol voorkomt geen delier op de IC

Het geven van het middel haloperidol ter voorkoming van een delier is niet zinvol bij patiënten op de intensive care en leidt niet tot een betere overleving. Het is dan ook niet zinvol het middel te gebruiken om een delier te voorkomen.
Dit onderzoek is wereldwijd het grootste onderzoek op dit gebied tot nu toe.

Dat blijkt uit een grote studie onder leiding van het Radboudumc bij 1.800 patiënten op 20 Nederlandse IC-afdelingen, dat de afgelopen drie jaar is uitgevoerd. De resultaten van deze wereldwijd grootste IC deliriumpreventie studie zijn gepubliceerd in JAMA.

Sedatiemiddelen beperken

Acute verwardheid, of delirium, treedt op bij een derde tot de helft van de patiënten op de intensive care (IC) en heeft ernstige korte- en langetermijn gevolgen. Patiënten die een delier ontwikkelen worden langer beademd en liggen langer in het ziekenhuis. Ook overlijden er meer patiënten met een delier. Op de IC proberen artsen en verpleegkundigen de kans op een delier te verkleinen door het gebruik van sedatiemiddelen te beperken. Als toch een delier optreedt, wordt het middel haloperidol gebruikt voor de behandeling ervan.

Groot onderzoek

Er waren aanwijzingen dat haloperidol ook effectief zou kunnen zijn bij de preventie van een delier. In een grote studie onder leiding van het Radboudumc is op 20 Nederlandse IC’s onderzocht of preventief geven van haloperidol helpt bij het voorkomen van een delier en de gevolgen daarvan. In totaal deden 1.800 IC-patiënten met een verhoogd risico op een delier mee aan het onderzoek. Patiënten op de intensive care werden preventief behandeld met een lage dosis haloperidol of een placebo. Dit onderzoek, wat gefinancierd werd door ZonMW is wereldwijd het grootste onderzoek op dit gebied tot nu toe.

Een nieuwe, eenvoudige meetmethode aan de hand van een EEG moet het mogelijk maken om bij patiënten op de ic eerder en sneller een delier te voorspellen dan met de huidige meetmethoden. Lees meer >>

Omdat de sterfte onder patiënten met een delier hoger is, keken de onderzoekers of het preventief gebruik van haloperidol de kans om delirant te worden vermindert en de sterfte verlaagt. Ook het effect van haloperidol op andere gevolgen van delier, zoals verlengde duur van de beademing  en totale ziekenhuisopname werd onderzocht. De conclusies van het onderzoek waren overduidelijk. Er was op alle onderzochte punten geen enkel verschil tussen de behandelde patiëntengroep en de placebogroep. Hoofdonderzoeker Mark van den Boogaard: ‘Het onderzoek laat onomstotelijk zien dat het preventief toedienen van een lage dosering haloperidol aan IC-patiënten met een verhoogd risico op een delier geen enkel gunstig effect heeft. Deze bevindingen zullen leiden tot een vermindering van onnodige medicatie bij IC-patiënten.’ Onderzoeksleider hoogleraar Peter Pickkers: ‘De omvang van de studie en het feit dat de resultaten zo eenduidig zijn, maken dat met deze studie het definitieve antwoord duidelijk is: preventief haloperidol geven aan patiënten op de intensive care heeft geen nut.’

Verpleegkundige Dianne Ooms-Van Harten studeerde af voor verplegingswetenschappen met een onderzoek naar de kennis van verpleegkundigen over een delier. Check hier 5 dingen die alle verpleegkundigen moeten weten over een delier >>

2 REACTIES

 1. Goededag
  Waar ik benieuwd naar ben in het artikel is de link tussen IC en delier.Is die er ?
  Als palliatief verpleegkundige (in een High Care hospice) heb ik nml de ervaring dat het titreren van Haloperidol (ieder uur bv 1mg Haldol )in de meeste gevallen na 3 á 4 uur het Delier laten zakken en wanneer de patient vervolgens een onderhouds dosis wordt gegeven dit goed effect heeft op een Delier.Is er wel de nodige aandacht op de IC voor de extensiele omstandigheden zoals prikkelarmheid, liefde, vast ritme, vertrouwde gezichten en voorwerpen ?
  Oprecht ben ik benieuwd wat maakt s
  dat Haloperidol op een IC niet werkt terwijl dit op een andere locatie dit wel doet

  • Beste Monique, het gaat er in dit bericht niet om dat Haloperidol niet zou werken op de IC, het gaat erom dat met preventief toedienen van Haloperidol op de IC geen delier voorkómen kan worden. Het onderzoek was niet gericht op andere factoren die delier beïnvloeden zoals prikkelarme omgeving, vast ritme etc. Wellicht zijn er andere studies die je hierop zou kunnen naslaan.
   Groeten van de redactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.