Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Halveer studiekosten verpleegkunde-opleidingen’

NU'91, vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, vraagt het kabinet om collegegelden voor de hbo-v en de mbo-v voor alle studiejaren drastisch te verlagen. Op die manier hoopt de bond op een toename van het aantal leerlingen verpleegkunde, in de strijd tegen het personeelstekort.
studiekosten verpleegkunde
Door zorgopleidingen goedkoper te maken, hoopt NU'91 meer leerlingen te enthousiasmeren (foto: Petre Plesea/iStock).

‘Goed om te horen dat Nederland niet langer wacht met actie tot er geen verpleegkundigen en verzorgenden meer zijn. Kabinet: begin aan de basis. Meer leerlingen moeten kiezen voor een opleiding in de zorg. Maak die keuze aantrekkelijk door het halveren van het college- en schoolgeld voor alle studiejaren. Er moet een optimaal opleidings- en leerklimaat voor zorgstudenten komen, met voldoende stageplaatsen’, schrijft NU’91 op haar site. Ook roept zij zorgopleidingen op om de studentenstops af te schaffen.

Creatieve oplossingen

Eerder al pleitte ook beroepsvereniging V&VN voor het afschaffen van de numerus fixus op een aantal hbo-v’s. De studentenstop blijft desondanks op een groot aantal hogescholen van kracht, omdat er een tekort is aan geschikte stageplaatsen. Het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) adviseerde hogescholen begin dit jaar nog om de studentenstop te handhaven. De numerus fixus op de hbo-v van Fontys Hogeschool is onlangs wel afgeschaft. Veel verpleegkundige opleidingen en zorginstellingen zijn druk doende om met creatieve oplossingen toch voldoende stageplaatsen aan te kunnen bieden.

Nieuwsgierig naar de beste hbo-v’s van dit moment? En check hier welke mbo-v’s hoog staan aangeschreven dit studiejaar.

CAO

Naast de oproep tot verlaging van studiekosten wil NU’91 dat werkgevers afstappen van de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s). Zij gaat bij de komende onderhandelingen dan ook inzetten op categorale arbeidsovereenkomsten voor verpleegkundigen en verzorgenden. ‘Met als doel de professionele autonomie van zorgprofessionals met een verpleegkundig of verzorgend beroep te vergroten’, aldus de bond.

Hoger salaris

Vakbond FNV riep vorige week op tot hogere salarissen in de zorg, om zo de personeelstekorten het hoofd te gaan bieden. Ze betreurt het dat de 320 miljoen euro die het ministerie van VWS beschikbaar stelt voor werving van extra personeel, niet gebruikt wordt voor betere salarissen.

Stimuleert meer salaris jou om als verpleegkundige te blijven werken? Stem nu op onze poll!

10 REACTIES

 1. Ik ben het helemaal eens met Piet Jans.
  In mijn ogen is de in- service opleiding ook een betere manier van opleiden, zeker in ons beroep waar je veel in de praktijk leert.
  Ook secundaire arbeidsvoorwaarden verdienen meer aandacht. Door de hoge werkdruk en verwachtingen wordt er roofbouw op ons gepleegd waardoor ziekteverzuim stijgt en mensen eerder opgebrand zijn. Er zijn grenzen aan wat we aan kunnen

 2. Lees alle reacties
 3. Of het halveren van het lesgeld een oplossing is, ik betwijfel het. Over het salaris ben ik best tevreden. Echter onze secundaire arbeidsvoorwaardes daar valt nog wel wat verbetering te behalen. In vergelijking met mijn man (werkzaam in de logistiek) heb ik veel minder reiskostenvergoeding, vrije dagen en vergoeding voor overwerk. Ook minder mogelijkheid tot het volgen van scholing betaald door werkgever. En ik betaal meer aan pensioenpremie.
  Je hoort over deze zaken ook weinig bij cao onderhandelingen focus ligt dan vaak op het salaris.

 4. Ik heb vier weken geleden in het ziekenhuis gelegen en heb gezien dat de aanwezige HBO opgeleide verpleegkundigen gewoon hetzelfde doen als vroeger de A-verpleegkundige. Zij kijken hooguit meer naar het scherm van de rijdende computer en zouden zich meer moeten inleven in de patiënt.

 5. Geheel mee eens!
  Dit zal de kwaliteit van zorg alleen maar ten goede komen!
  Niet breed opleiden, maar opleiden voor een veld waardoor de verpleegkundige na 4 jaar veel meer specifieke kennis heeft voor de zorg in dat veld! Dat is een antwoord op de steeds complexere zorg!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.