Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handgel voorkomt Mexicaanse griep

Dat vooral verpleegkundigen hun handen regelmatig moeten wassen, om de kans op besmetting op Mexicaanse griep te verkleinen, is bekend. Maar onlangs is bekend geworden dat wassen met handgel de beste manier is om Mexicaanse griep te voorkomen.
Handgel voorkomt Mexicaanse griep

Een antibacteriële handgel zorgt ervoor dat mensen niet besmet kunnen raken. De gel bevat alcohol, wat het virus aantast en inactief maakt. Het was al bekend dat handen wassen de griep kan voorkomen. Daarom steeg de verkoop van antibacteriële handgels in Engeland met 70 procent, sinds het uitbreken van het griepvirus.

Alcohol

Hoe hoger de concentratie alcohol in de handgel is, des te beter het tegen verspreiding van de Mexicaanse griep werkt. Viroloog John Oxford raadt een concentratie van minstens dertig procent aan: ‘Het virus wordt verspreid door kleine druppeltjes slijm die vrijkomen tijdens het niezen of hoesten. Nadat een patiënt zijn neus snoot, heeft hij enkele druppels op zijn vingers. Bij lichamelijk contact met een andere persoon brengt hij ze over. Als die dan op zijn beurt zijn neus of mond aanraakt, is hij geïnfecteerd. De handgels zijn efficiënt omdat ze alcohol bevatten, die het virus inactief maken.’

Besmetting

De viroloog raadt mensen aan minstens zes keer per dag hun handen te wassen. Vooral wanneer ze gebruik hebben gemaakt van het openbaar vervoer, of na het schudden van iemands hand. Amerikaanse onderzoekers stellen echter dat de handgel het griepvirus juist aanwakkert. Alcohol zou de huid namelijk uitdrogen en dat kan kloven veroorzaken, waardoor het virus makkelijker het lichaam binnentreedt. Na het gebruik van de handgel zouden mensen een hydraterende crème moeten gebruiken.

Daily Mail

Door: redactie Nursing

Klik hier voor het dossier H1N1 (Mexicaanse griep)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.