Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Harde sancties voor vieze ziekenhuizen

Ziekenhuizen en verpleeghuizen moeten nog deze zomer ervoor zorgen dat het personeel de handen wast en de kamers schoonhoudt. Doen zij dat niet, dan legt het kabinet hen dwingende maatregelen op.
Harde sancties voor vieze ziekenhuizen

Minister Klink wil ziekenhuizen dwingen tot betere hygiëne. Volgens het Algemeen Dagblad schreef minister Klink (VWS) dat gisteren in brieven aan onder andere de Vereniging van Ziekenhuizen en Orde van Medisch Specialisten. Klink schrijft het onacceptabel te vinden dat in veel ziekenhuizen nog steeds de meest basale veiligheidsnormen, zoals simpele hygiëne-eisen, worden geschonden.

Fouten
‘Nog dagelijks lopen patiënten onnodig schade op,’ aldus Klink in de brief. ‘Schade die voorkomen had kunnen worden. Zorgprofessionals weten klip en klaar wat wel en niet kan.’ Vermijdbare medische fouten in ziekenhuizen kosten naar schatting ruim 1700 mensen per jaar het leven. Ongeveer 30.000 opgenomen patiënten lopen vermijdbare schade op, aldus onderzoeksbureau Nivel.

Overtreding
In de praktijk blijkt dat zorginstellingen de veiligheidsnormen bij operaties of riskante behandelingen niet altijd even serieus nemen. Niet iedereen is altijd van de regels op de hoogte of overtreding van de regels wordt niet aangepakt. Ziekenhuizen en verpleeghuizen moeten nu voor 1 september laten weten hoe zij de minimumnormen voor bijvoorbeeld hygiëne zullen naleven.

Verpleegkundigen
Verpleegkundigen gaven eerder al aan hun instellingen vies te vinden. 62% van de ruim 200 stemmers op Nursing.nl gaf aan dat er bij zijn of haar instelling slecht wordt schoongemaakt. 34% vindt zijn instelling redelijk schoon, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Slechts 4% van de bezoekers vindt zijn instelling schoon. De vieze ziekenhuizen kwamen onlangs negatief in het nieuws door een uitzending van Zembla. 

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. heel bijzonder, ik heb wel de oplossing voor dit probleem. Meer personeel in dienst nemen voor de huishoudelijke dienst want die formatie is, in het verpleeghuis waar ik werk, behoorlijk gehalveerd in het kader van de bezuinigingen/reorganisatie… dan kan er ook meer schoongemaakt worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.