Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hartpatiënten Tergooi Ziekenhuis sparen voor korting

Hartpatiënten die hun gezonde levensstijl thuis bijhouden, kunnen daarmee korting verdienen bij winkels of op leuke uitjes. Het Tergooi Ziekenhuis start als eerste ziekenhuis in Nederland met deze methode.
preventie
De patiënten krijgen bonuspunten als ze kiezen voor een gezonde levensstijl. (Foto: CC0 Creative Commons)

De patiënten krijgen bonuspunten als ze kiezen voor gezond eten en drinken, tijdige inname van medicatie of stoppen met roken. Deze punten kunnen ze inwisselen voor korting bij sportscholen, winkels en musea.

Telemonitoring

Het spaarsysteem is onderdeel van een telemonitoring-methode die het Tergooi Ziekenhuis heeft ontwikkeld samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en eHealth-bedrijf Vital10. Honderd patiënten van de afdeling Cardiologie gaan thuis zelf metingen uitvoeren en krijgen een activity tracker. De resultaten, zoals buikomvang, bloeddruk en gewicht, vullen ze online in. Als de waarden afwijken krijgt de arts een melding, zodat deze contact kan opnemen. De patiënt kan ook zelf contact opnemen met een gespecialiseerd verpleegkundige. En wanneer hij een gezonde keuze maakt, wordt hij daarvoor dus beloond met spaarpunten.

Stimuleren

‘Door gezond gedrag te belonen en positief te stimuleren, wordt het makkelijker voor patiënten om aan hun levensstijl te werken en dit op de lange termijn vol te houden’, zegt Andrea Evers, hoogleraar Gezondheidspsychologie aan het LUMC en betrokken bij het project. Als de proef succesvol is, wil het Tergooi Ziekenhuis volgend jaar het programma aanbieden aan al zijn hartpatiënten.

Het project van het Tergooi Ziekenhuis is onderdeel van het BENEFIT-programma, waarin een aantal ziekenhuizen, huisartsencoöperaties, universiteiten en bedrijven samenwerkt om patiënten te helpen hun levensstijl te verbeteren.

2 REACTIES

  1. Slecht gedrag wordt dus beloond, want als je met je gezonde verstand al hebt besloten dat je je medicatie tijdig inneemt,de sigaret aan de kant hebt gedaan en je wat bent afgevallen krijg je niets. Overigens heb ik bedenkingen met dit soort samenwerkingen met de commercie, want Vital 10 is gewoon een b.v. die keihard geld probeert te verdienen met dit soort initiatieven.

    • Tja.. Of geld verdienen nu een probleem is.. Het lijkt mij goed dat mensen zich – er op deze e-health manier – bewust worden van een gezonde leefstijl. Als men met het gezonde verstand al besloten heeft therapietrouw te zijn worden zij al beloond met een gezond lichaam 😉

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.