Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Hbo-v’ers kritisch over ‘vrijwilligersstage’

Studenten hbo-v van de Hogeschool Utrecht (HU) kunnen dit jaar voor het eerst stagelopen bij vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Een nieuwe samenwerking tussen de organisatie en de HU heeft voor zestig extra stageplaatsen gezorgd. Stagiaires hebben zo hun vraagtekens bij de stage.
Op stage bij een vrijwilligersorganisatie
'Ik werk nu met gezinnen waarin mensen psychische problemen hebben', zegt een stagiaire.

De stagiaires vinden dat de stageplaats onvoldoende aansluit bij de studie en het beroep. Een bericht van studente Daniëlle van der Hoorn ging viral op Facebook: ‘Ik moet voor gezinnen zorgen waar mensen psychische problemen hebben; dat heeft meer met psychologie te maken dan met zorgen voor.’ Ook klagen de studenten over het ontbreken van een stagevergoeding. De stage bij Handjehelpen duurt (met zeven maanden) langer dan de gangbare eerstejaarsstage in een verpleeghuis (tien weken). Dat maakt het financieel lastiger om rond te komen, aldus de studenten. ‘Je kan natuurlijk in de weekenden werken. Maar hoe moet je dat nou doen én nog je school voorbereiden? Dat is eigenlijk niet te combineren’, schrijft Van der Hoorn.

Traditioneel beeld

HU-opleidingsmanager Marleen Schultz reageert op de studentenklachten bij RTV Utrecht. Zij denkt dat studenten hun beeld van de verpleegkunde nog niet hebben bijgesteld naar het heden en de verwachtingen in de toekomst. ‘Ze hebben veelal een traditioneel beeld van het beroep, willen in de traumaheli, in het ziekenhuis of op de kinderafdeling werken. Maar we weten dat veel meer studenten in de thuiszorg terecht zullen komen. Het is niet meer alleen “zorgen voor”, maar ook “zorgen met” en “zorgen dat”en bij Handjehelpen krijgen studenten daarmee te maken’, zegt zij tegen de lokale omroep. Het curriculum van de hbo-v is daarom ook recentelijk aangepast. Stagebegeleider Wilma Louwerse van Handjehelpen op de vrijwilligerssite: ‘Het is heel erg goed dat de studenten van nu het geheim van opereren achter de voordeur leren kennen. Dat is echt de toekomst.’

Explosieve toename

De Hogeschool Utrecht kreeg dit studiejaar, net als andere hbo-v’s in de Randstad, te maken met een enorme toename van het aantal nieuwe studenten. De HU kende zelfs een explosieve toename. Op de Facebook-pagina van Nursing uitten studenten in de zomervakantie al hun zorgen over hoe dat zou moeten met het aantal stageplaatsen, maar de HU zegt tegen RTV Utrecht dat er geen tekort is. Het is in het hele land al jaren een uitdaging voor organisaties en opleidingen verpleegkunde om voldoende, kwalitatief goede stageplaatsen te vinden. Er zijn diverse samenwerkingsverbanden ontstaan om hier verbetering in te brengen.

4 REACTIES

  1. Ben zelf ook een hbo-v student, de meeste van ons werken om onze studie te kunnen betalen. 7 Maanden lang als vrijwilliger aan de slag, met een nieuw curriculum waar school en studenten hun weg nog in moeten vinden (en dus meer tijd kost) is dan haast niet haalbaar. Tijd voor een baan is er dan niet meer waardoor studenten zullen uitvallen, dit is niet bepaald gunstig met het grote tekort aan verpleegkundigen wat steeds verder op zal lopen. Daarnaast is het curriculum ontwikkeld om ons zo breed mogelijk op te leiden, maar met zo’n stage zou ik mijzelf niet voldoende in de praktijk kunnen ontwikkelen. De combinatie van de theorie op school en praktijk van die stage liggen namelijk totaal niet op dezelfde lijn; je leert op school zo ontzettend veel, maar krijgt niet de mogelijkheid om dit in praktijk daadwerkelijk toe te kunnen passen. Gewoonweg zonde van de tijd en inzet van beide kanten dan. Ik zou me ook echt aan de kant geschoven voelen als mij dit zou overkomen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik kan mij erg vinden in die studenten! 7 maanden voor een vrijwilligers stage vind ik wel erg veel. Hierbij wil ik niet zeggen dat een vrijwilligers stage niet leerzaam is, want je doet mensenkennis op en leert met verschillende mensen om te gaan (en je kan de zorg vanuit een andere kant bekijken), maar straks als afgestudeerd hbo-verpleegkundige ga je ook niet aan de slag als full-time vrijwilliger.

  4. De Hbo-V-leerlingen hebben veelal een traditioneel beeld van het beroep, aldus Schultz van de Hogeschool. Dan had Schultz dat beeld moeten bijstellen voordat de mensen hun studie aan de Hogeschool begonnen en niet halverwege met een nepstage op de proppen moeten komen en dan roepen dat de verpleegkundige in de toekomst een heel andere taak krijgen. Trouwens jonge Hbo-Vers hebben groot gelijk dat ze in een dynamisch ziekenhuis aan de slag willen, daar gebeurt van alles en nog wat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.