Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herziene richtlijn spiritualiteit in de palliatieve fase beschikbaar

De richtlijn geeft handvatten bij het praten met patiënten en hun naasten op het gebied van zingeving en spiritualiteit.

Ook geeft de richtlijn geeft inzicht in de manier waarop vragen en behoeften van patiënten en hun naasten op het gebied van zingeving en spiritualiteit kunnen worden herkend. Volgens de makers is de richtlijn ten opzichte van de vorige praktischer in gebruik door de heldere opmaak en de concrete handvatten, en is de richtlijn waar mogelijk evidence based. Hij is bedoeld voor zorgverleners rond de patiënt, maar ook voor vrijwilligers in bijvoorbeeld het hospice.

Ga direct naar de richtlijn Spiritualiteit en Zingeving in de Palliatieve Fase

Waarom een richtlijn?

Patiënten in de palliatieve fase en hun naasten worden natuurlijk flink geconfronteerd met de eindigheid van het bestaan. Dit besef, maar ook de mogelijke angst voor de dood, angst voor de weg naar de dood en de gevolgen van hun ziekte, kan grote impact hebben op de mentale rust en gemoedstoestand van de patiënt. Vragen rond identiteit, de betekenis van het leven en ook thema’s als schuld en schaamte, verzoening en vergeving, hoop en wanhoop kunnen de kop opsteken en zorgen voor boosheid, frustratie of angst. Ideeën over wat als waardevol wordt ervaren, over de zin van het bestaan, maar ook over geloof kunnen in deze levensfase sterk opspelen en kunnen onder invloed van de omstandigheden afwijken van waarden en overtuigingen die eerder in het leven bestonden en houvast boden. Daarmee kunnen zingevingsvragen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven in die laatste levensfase. Voor verpleegkundigen en andere zorgverleners kan het lastig zijn hiermee om te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.