Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herziene richtlijn stomazorg: let op preventie parastomale hernia

De herziene richtlijn Stomazorg Nederland is gepubliceerd. Een belangrijke wijziging is de ruimere aandacht voor preventie van een parastomale hernia. Ook algemeen verpleegkundigen hebben daarbij een rol.
Houd de stomadrager alert op complicaties. Zo weten niet alle stomadragers dat lekkage maar 1 of 2 keer per jaar mag voorkomen. (Foto Arno Massee)

De herziene richtlijn stomazorg is geschreven voor verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is hij bruikbaar voor patiënten en voor de Stomavereniging.

De meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen zijn zoveel mogelijk in de nieuwe richtlijn verwerkt. Volgens de werkgroep is bij veel aanbevelingen een hoger level of evidence bereikt ten opzichte van de vorige. De opbouw is ten opzichte van de vorige richtlijn (2012) hetzelfde gebleven, omdat deze nog goed voldoet, aldus de werkgroep.

Preventie parastomale hernia

Een van de nieuwe aanbevelingen is het informeren en actief begeleiden van (potentiële) stomapatiënten, zowel preoperatief als in de nazorgfase, over de preventieve maatregelen bij een parastomale hernia, dus een breuk bij de stoma.

Een parastomale hernia kan veel impact hebben op de kwaliteit van leven, legde MANP en stomaverpleegkundige Jolanda Smelt al eerder uit aan Nursing, bijvoorbeeld door verhoging van de kans op lekkages, huidproblemen en de zichtbare zwelling. Smelt was als lid van de werkgroep betrokken bij de herziening.

Een andere nieuwe aanbeveling uit de herziene richtlijn stomazorg gaat over dehydratie en lekkages bij een dubbelloops ileostoma bij chemotherapie. Deze nieuwe aanbeveling werd al eerder toegelicht door stomaverpleegkundige Jolanda Smelt.

Rol algemeen verpleegkundigen

Ook algemeen verpleegkundigen hebben volgens Smelt een belangrijke rol in de preventie van een parastomale hernia. In de herziene richtlijn staan praktische adviezen voor de preventie, zoals het verliezen van overgewicht, stoppen met roken en gezond blijven eten en drinken.

Met een gezonde levensstijl wordt de druk op de buikwand lager en is de kans op een breuk bij de stoma kleiner. Om allerlei redenen lukt het sommige stomadragers niet deze adviezen op te volgen, dus is het belangrijk dat algemeen verpleegkundigen blijven uitleggen waarom aanpassingen nodig zijn, benadrukt Smelt.

Hoe algemeen verpleegkundigen stomadragers kunnen begeleiden om een parastomale hernia te voorkomen wordt binnenkort uitgelegd in een nieuw Premium-artikel over stomazorg. In dat artikel geeft lid van de werkgroep en stomaverpleegkundige Jolanda Smelt praktische adviezen aan algemeen verpleegkundigen aan de hand van de belangrijkste aanbevelingen in de herziene richtlijn stomazorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.