Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe elke leerling v&v toch op stage kan

Het tekort aan stageplaatsen voor verpleegkundigen en verzorgenden vraagt om creativiteit. Alle leerlingen moeten immers toch ergens terecht. Vier voorbeelden van slimme oplossingen van hogescholen, ROC’s en zorginstellingen.
Stageplaatsen verpleegkunde
Foto: Arno Massee

1. De duo-stage

Een ouderejaars stagiaire die een jongerejaars mee op sleeptouw neemt, oftewel: de duo-stage. Dat gebeurt onder meer bij thuiszorgorganisatie ZuidOostZorg in Friesland, in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Sinds dit jaar draaien tien vierdejaars studenten hbo-v er diensten met een tweedejaars stagiaire, onder supervisie van een werkbegeleider (een afgestudeerde verpleegkundige uit het team). De eerste geluiden zijn enthousiast, zo valt te lezen in Mediator van ZonMw.

2. De leerlingenpoule

De Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW) Gelderland heeft plannen voor het opzetten van een leerlingenpoule. De ouderenzorginstellingen in de regio nemen dan gezamenlijk leerling-verzorgenden aan, veelal zij-instromers. Zij werken tijdens hun opleiding bij verschillende deelnemende organisaties. Door het gezamenlijk werven en bieden van praktijkbegeleiding sparen de instellingen kosten uit. Stagiaires krijgen zo bovendien een breder beeld van de ouderenzorg en kunnen op meerdere plekken kennis opdoen, wat hun baankans vervolgens weer vergroot.

Lees ook:
De Hogeschool Utrecht heeft dit jaar te maken met een explosieve toename van het aantal studenten verpleegkunde.

3. BBL met BOL

In Zuid-Holland zijn er meer stageplaatsen ontstaan door een idee van het Albeda College, het Hoornbeeck College en zorginstelling Blije Borgh. De scholen leiden een derdejaars BBL-leerling (verpleging of verzorging) op tot werkbegeleider, die bij zijn leerwerkbedrijf stagebegeleiding biedt aan een eerste- of tweedejaars BOL-leerling. Zo hoeven de organisaties zelf geen werkbegeleider beschikbaar te hebben of stellen voor BOL-leerlingen. Bijkomend voordeel: de organisaties hebben er, na diplomering, dus meteen een ervaren werkbegeleider bij. En de leerling een extraatje op zijn cv.

4. De ZIC

Overal in het land duiken leerafdelingen of Zorg Innovatie Centra (ZIC) op. Studenten runnen deze leerafdelingen zelfstandig, onder toeziend oog van ervaren verpleegkundigen. Zo hebben de hogescholen Fontys en Avans een ZIC opgezet met het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. In plaats van de gebruikelijke negen stagiaires op een afdeling, lopen er op de ZIC twintig rond. Ook zijn er in de Tilburgse ouderenzorg inmiddels vier Zorg Innovatie Centra open, waar per centrum 25 mbo-v-leerlingen terecht kunnen.

Lees ook:
Een gebrek aan stageplaatsen: het is al langere tijd een groot euvel in de verpleging.

Tekort aan stages? Door vaker te werken met Zorg Innovatie Centra (ZIC) kunnen afdelingen het aantal stagiaires praktisch verdubbelen. Nursing nam een kijkje op zo’n ZIC in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg (premium artikel) 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.