Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Hoe langer een delier duurt, des te groter de gevolgen zijn’

Anticholinerge medicijnen, een ontregeld immuunsysteem en een verstoring van de signaaloverdracht in de hersenen dragen bij aan het ontstaan van een delier.
Foto: Fotolia

Dit blijkt uit promotieonderzoek van dr. Angelique Egberts. Zij ontdekte dat delirium-patiënten verschillende stofjes in het bloed hadden–waaronder een verhoogd aantal witte bloedcellen- die erop wezen dat het immuunsysteem uit balans was. Ook vond ze bij hen verlaagde hoeveelheden van stoffen die zijn betrokken bij een adequate signaaloverdracht in de hersenen. Een ontregeld immuunsysteem en verstoorde signaaloverdracht in de hersenen lijken dus een belangrijke bijdrage te leveren aan het ontstaan van een delier.

Medicatie

Egberts ontdekte ook een relatie tussen het ontstaan van een delier en het gebruik van medicijnen die op de Anticholinergic Risk Scale (ARS) staan. Dat is een lijst van zogeheten anticholinerge medicijnen. Deze medicijnen blokkeren bepaalde moleculaire processen in het lichaam waardoor bijvoorbeeld depressies en incontinentie worden bestreden. Verder onderzoek moet uitwijzen of een delier uitblijft als patiënten deze medicijnen niet slikken tijdens hun ziekenhuisopname. ‘Ook is het van belang dat artsen en patiënten zich meer bewust worden van de nadelige gevolgen van een delier. Hoe langer een delirium duurt, hoe ernstiger de gevolgen zijn.’ Voor haar promotie onderzocht Egberts het bloed van 86 oudere patiënten die op de afdeling Geriatrie van het Erasmus MC waren opgenomen. De helft van de onderzochte patiënten had een delirium doorgemaakt, de andere helft niet.


Een op de drie ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis krijgt een delier: een acute staat van verwardheid die grote gevolgen heeft voor het herstel. Een delier ontstaat vaak bij patiënten die een infectie hebben en bij patiënten die onder narcose zijn geweest. Een delier leidt vaak tot een langer verblijf in het ziekenhuis, veroorzaakt een grotere kans op het ontwikkelen van dementie en geeft een groter risico op voortijdig overlijden. Bovendien blijken deze patiënten zichzelf minder goed te kunnen redden na hun opname. Een kwart van de patiënten die een delier hebben doorgemaakt, overlijdt binnen een jaar.

Een nieuwe, kleine scanner kan met een strip op het voorhoofd binnen een minuut vaststellen of een patiënt een delier heeft. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.