Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hoogleraar Verplegingswetenschap wil positiever imago verpleegkundige

Een documentaire over verpleegkundigen en een cursus om verpleegkundig specialisten te leren hoe promotieonderzoek kunnen doen. Het zijn een paar zaken die de kersverse hoogleraar Verplegingswetenschap Monique van Dijk op haar verlanglijstje heeft staan.
moniquevandijk.jpg
Monique van Dijk merkt dat verpleegkundigen een afwachtende houding kunnen hebben als ze verpleegkundig onderzoek willen doen. - Foto: Erasmus MC

Maar vooral doorgaan met het begeleiden en stimuleren van verpleegkundig onderzoek bij kinderen en volwassenen in het ziekenhuis. Onderwerpen daarin zijn onder andere  pijnmeting, patiëntveiligheid en persoonsgerichte zorg. Hierin wordt ze bijgestaan door een aantal reeds gepromoveerde wetenschappers met een verpleegkundige achtergrond. Hierdoor is er al sprake is van een echte, eigen onderzoeksgroep. Ze is nog maar een maand geleden officieel benoemd tot hoogleraar, maar Monique van Dijk merkt nu al dat het deuren opent: ‘Uit allerlei hoeken word ik gefeliciteerd en wordt er contact met me gezocht. Bijvoorbeeld door hoogleraren die me willen betrekken bij nieuw en bestaand onderzoek’, vertelt ze in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen. ‘Zo gaan we met een team van onderzoekers de effecten van de Nieuwbouw in het Erasmus MC onderzoeken. ‘Wat zijn de gevolgen voor patiënten en verpleegkundigen als er straks alleen nog maar  eenpersoons patiëntenkamers zijn? Hoeveel tijd kan de verpleegkundigen echt aan bed bij de patiënt zijn? Verbetert het de kwaliteit van slaap voor de patiënt? En worden het aantal ziekenhuisinfecties dan inderdaad minder?’

Doorzetten bij verpleegkundig onderzoek

Van Dijk merkt dat verpleegkundigen een afwachtende houding kunnen hebben, als het gaat om het doen van verpleegkundig onderzoek: ‘Soms hoor ik van een verpleegkundige dat ze iets wil onderzoeken, maar toen ze haar plan voorlegde aan een arts, dat hij het niks vond. “Heb je die feedback gebruikt om je plan verder uit te werken? Of heb je het daarbij gelaten?” vraag ik dan. Dan blijkt dat de verpleegkundige het daarbij gelaten heeft. Dat is zonde, volhouden en doorzetten hoort erbij.’ Daarnaast haalt Van Dijk een tip aan van Martha Curley, hoogleraar Verplegingswetenschap uit de Verenigde Staten: ‘Haak aan bij medisch onderzoek dat al gebeurt of gaat gebeuren. Op deze manier ben je niet helemaal afhankelijk van subsidies. Ook helpt dat om samen te werken met andere disciplines, in dit geval artsen.’

Ondersteunen bij promotieonderzoek

Verpleegkundig specialisten weten niet altijd goed hoe ze promotieonderzoek kunnen doen, en ze zou hen daar graag meer bij willen helpen. ‘Er is behoefte aan aanvullend onderwijs zodat we promoverende verpleegkundigen meer kunnen ondersteunen. Dit zou wellicht laagdrempelig kunnen gebeuren in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam of via de Erasmus MC Academie. Zoals een cursus waar verpleegkundig specialisten alles leren over onder andere het schrijven van abstracts en hoe om te gaan met datascreening.’

Documentaire over verpleegkundige

Een van de andere doelen die Van Dijk nastreeft als hoogleraar, is de verpleegkundige in een positiever daglicht zetten bij het ‘normale’ publiek. ‘Je merkt dat het imago van de verpleegkundige nog steeds scheef loopt met de praktijk: veel mensen denken dat het een beroep is van billen wassen, terwijl inmiddels wel duidelijk is dat de verpleegkundige véél meer is dan dat. Er zijn aardig wat documentaires over artsen, maar waar is de verpleegkundige? Ik drink elke week een kop koffie met een klein groepje kunstenaars, en het onderwerp hoe we een mooie documentaire over de verpleegkunde kunnen maken, komt zeker aan de orde. Een positiever imago kan doorwerken in het bestrijden van de tekorten in de verpleegkunde.’

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

6 REACTIES

 1. Beste Arne,
  Dat klopt niet helemaal: Verpleegkundig Specialisten hebben een Masteropleiding gevolgd. Dat is echter geen Academische Master: die moet je toch echt aan een universiteit gevolgd hebben. De MANP is een professionele master en geen academische. Dat het niveau EQF 7 is, dus op zelfde niveau gelijk gesteld wordt klopt wel. Toelating tot een promotietraject kan met beide opleidingen over het algemeen.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Henriette,
  De verpleegkundig specialist voert na afronding van de opleiding de academische graad Master of Science (MSc). De verpleegkundig specialist is opgeleid op niveau 7 en heeft dus een wetenschappelijke opleiding genoten. Dit geldt zowel voor de twee als de driejarige (GGZVS) opleiding.
  Met vriendelijke groet,
  Arne

 4. Ik hoop niet dat we met 1 pers kmrs gaan werken.niet elk pte wil dat, geeft gevoel van ik ga toch niet dood he' de 1 pers kmrs worden vaak ingezet als code 3, isolatie en delirante pte.
  Pte willen ook gezellig met elkaar kletsen, aanspraak ,iemand die op ze let.ze stimuleren elkaar ook,kom aan tafel eten, zal ik de zuster/broeder bellen.
  Onze ouderen zijn al zo eenzaam, en dan alleen in zo'n kmr
  Vind jammer dat er niet naar de pte word gekeken.

 5. Geachte mevrouw van Dijk,
  Ik hoop van harte dat u een eerlijke documentaire maakt.
  Niet zo een waarvan we er toch echt al wel veel hebben gezien. Niet zo een die voornamelijk het patientencontact laat zien; de momenten waarom het echt gaat in ons vak en de reden dat we ervoor kiezen, maar waar we vaak te weinig tijd voor krijgen.
  Zonder het verhaal dat erachter schuilt: veel administratie die tijd opslokt, onderbezetting, extra diensten draaien, een salaris waar een gezin maar net van rondkomt, en tegelijk ook nog eens te weinig tijd voor datgene dat het vak juist uitdagend maakt.
  Zaken zoals richtlijnen uit kunnen werken en implementeren in het werk, elkaar kunnen scholen met klinische lessen, tijd voor je leerling, kwaliteitsverbeterplannen schrijven en pico's uitwerken en die in de organisatie, of het nu op micro-of macroniveau is, tot een resultaat laten komen.
  Kortom, de dingen waar organisaties vaak een speciale afdeling voor hebben met personeel met misschien ooit een verpleegkundige achtergrond, dat ook nog eens meer verdient. Dingen waar de zuster op de vloer met haar HBO diploma nauwelijks of geen tijd voor krijgt.
  Wellicht dat u mij erg negatief vindt, en begrijpt u mij niet verkeerd want ik heb veel plezier in mijn vak, maar dat is echt wat ik van harte hoop.
  Ik wens u oprecht succes.

  • Dat klopt niet helemaal: Verpleegkundig Specialisten volgden de Master in Advanced Nursing Practice opleiding: een opleiding op Masterniveau. HBO niveau is Bachelor zoals de HBO-v . Het is dus een volledige Masteropleiding met bijbehorende Master of Science titel. Overigens kan iedereen promoveren onder bepaalde voorwaarden bij gebleken geschiktheid; onafhankelijk van een Masteropleiding (wat overigens wel de meest logische weg is).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.