Haans werkt in het UMC St Radboud , waar hij de evidence based hulpkaart heeft ontwikkeld. Op de kaart zien verpleegkundigen direct welke interventies, matrassen of bedden nodig zijn voor elke individuele patiënt. Inmiddels is een jaar gewerkt met de kaart en volgens de Radbode zijn de leasekosten van speciale bedden met de helft gedaald en is ook de incidentie van decubitus omlaag gegaan.
Verpleegkundige ervaring
Haans verklaart in de Radbode dat voorheen te vaak en te lang dure matrassen en bedden ingezet werden terwijl dat niet altijd nodig was. ‘Verpleegkundigen bepaalden altijd uit ervaring en inzicht of er speciale bedden en matrassen nodig waren en hoe lang’, zegt Haans.
Evidence based
Met de hulpkaart zijn deze keuzes voortaan gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En dat lijkt te werken: ‘De incidentie van decubitus op de IC ligt landelijk tussen de 0 en 29 procent. Bij ons was dit vorig jaar slechts twaalf’, zegt Haans.
Besparing
De nieuwe werkwijze heeft het ziekenhuis zo’n 95 duizend euro bespaard. Het Radboud wil dit geld investeren in het nog verder terugdringen van decubitus.
Ik zou ook als Kimberly graag zo’n hulp kaart willen ontvangen.
Ik hoor graag van de redactie hier iets van.
groet,
HansPeters1965
Beste redactie,
Voor mijn kwaliteitsproject vind ik de speciale hulpkaart bij decubitus een goed idee! Kan ik deze opgestuurd kunnen krijgen naar mijn email adres? Of moet ik hier contact opnemen met het umc radboud ziekenhuis?
Ik hoop zo spoedig mogelijk van u te horen.
met vriendelijke groet,
Kimberly