Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hulpkaart decubitus verbetert zorg

Met een speciale hulpkaart voor decubituspreventie op de IC heeft nurse practitioner Ton Haans de zorg in zijn ziekenhuis verbeterd en duizenden euro’s weten te besparen.

 

Haans werkt in het UMC St Radboud , waar hij de evidence based hulpkaart heeft ontwikkeld. Op de kaart zien verpleegkundigen direct welke interventies, matrassen of bedden nodig zijn voor elke individuele patiënt. Inmiddels is een jaar gewerkt met de kaart en volgens de Radbode zijn de leasekosten van speciale bedden met de helft gedaald en is ook de incidentie van decubitus omlaag gegaan.

Verpleegkundige ervaring

Haans verklaart in de Radbode dat voorheen te vaak en te lang dure matrassen en bedden ingezet werden terwijl dat niet altijd nodig was. ‘Verpleegkundigen bepaalden altijd uit ervaring en inzicht of er speciale bedden en matrassen nodig waren en hoe lang’, zegt Haans.

Evidence based

Met de hulpkaart zijn deze keuzes voortaan gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En dat lijkt te werken: ‘De incidentie van decubitus op de IC ligt landelijk tussen de 0 en 29 procent. Bij ons was dit vorig jaar slechts twaalf’, zegt Haans.

Besparing

De nieuwe werkwijze heeft het ziekenhuis zo’n 95 duizend euro bespaard. Het Radboud wil dit geld investeren in het nog verder terugdringen van decubitus.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste redactie,
    Voor mijn kwaliteitsproject vind ik de speciale hulpkaart bij decubitus een goed idee! Kan ik deze opgestuurd kunnen krijgen naar mijn email adres? Of moet ik hier contact opnemen met het umc radboud ziekenhuis?
    Ik hoop zo spoedig mogelijk van u te horen.
    met vriendelijke groet,
    Kimberly

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.