Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ic-verpleegkundige over rechtszaak: ‘Blijf niet klagen vanachter je balie’

Ze hadden het eigenlijk al zien aankomen, de 6 ic-verpleegkundigen van het LUMC die hun werkgever voor de rechter sleepten en een update van hun functieprofiel wilden. De bestuursrechter heeft hen ongelijk gegeven. 
ic-verpleegkundigen bij paleis van justitie
'Men is niet gewend dat verpleegkundigen zulke stappen ondernemen', vertelt ic-verpleegkundige Philip Pieterse, tweede van rechts.

Zes ic-verpleegkundigen van het Leidse academisch ziekenhuis maakten de gang naar de bestuursrechter nadat de Adviescommissie Rechtspositionele Bezwaren van hun ziekenhuis eerder hun verzoek afwees.

Ze willen dat hun functieprofiel van 2003 wordt geactualiseerd en daarmee in een hogere salarisschaal terechtkomen. De bestuursrechter heeft hen ongelijk gegeven: het functieprofiel van ic-verpleegkundigen krijgt dus vooralsnog geen update.

Takenpakket

‘Sinds 2003 is het takenpakket van ic-verpleegkundigen steeds verder uitgebreid. We doen nu bijvoorbeeld zelfstandig bloedanalyses, bedienen de hart-longmachine, dialyseren en leiden niet-verpleegkundigen op. Tegenover al die toegenomen verantwoordelijkheden mag een hoger salaris staan’, vindt ic-verpleegkundige Philip Pieterse. 

Klagen

Wat begon met een goed gesprek op de werkvloer, leidde tot een gang langs verschillende organen binnen het LUMC. ‘Onderling vonden we al langer dat het functieprofiel niet meer aansloot bij ons daadwerkelijke takenpakket.’

‘Je kunt blijven klagen vanachter de balie, of je kunt in actie komen’, zegt Pieterse. ‘Als je transparant bent en gewoon je werk goed blijft doen, kun je zoiets prima aan de kaak stellen bij je werkgever.’

Strijden

En dus kozen zo’n dertig ic-verpleegkundigen bewust voor het traject langs de teamleider, vloermanager, de directie, het bestuur en uiteindelijk de adviescommissie. ‘Toen dat niets opleverde, besloten we met z’n zessen als eerste verpleegkundigen in Nederland in de rechtbank te strijden voor ons doel. Voor onszelf, maar ook voor alle collega’s in andere ziekenhuizen.’ 

Bang

Binnen het ziekenhuis vielen in eerste instantie wat monden open, volgens Pieterse. ‘Je kunt dan merken dat men niet gewend is dat verpleegkundigen zulke stappen ondernemen. We zijn nooit van plan geweest te gaan rellen, onze werkgever heeft ons geen haarbreed in de weg gelegd om deze weg te bewandelen’, zegt hij.

‘Ik krijg regelmatig mails van collega-verpleegkundigen uit het hele land die ook hun functieprofiel langs de lat willen leggen. Velen zijn bang voor een verstoorde werkrelatie, maar dat hoeft echt niet: je mag best eens opkomen voor jezelf. Ik werk al 42 jaar als verpleegkundige, er is nooit geld. Dat neemt niet weg dat je mag vechten.’ 

Hoger beroep

Nu ook de bestuursrechter heeft gesteld dat het functieprofiel van ic-verpleegkundigen volstaat zoals het is, is het voor Pieterse en zijn vijf collega’s niet per definitie klaar. ‘FNV en NU’91, de bonden die achter ons staan, beraden zich nu op hoger beroep. Ik hoop uiteraard dat we daarmee verder kunnen, zodat deze onredelijke situatie niet langer blijft bestaan.’ 

Aantrekkelijke sector

Hoewel Pieterse het geen verrassing vindt dat bestuursrechter hen ongelijk gaf, vindt hij het jammer dat de rechter zo rigide omgaat met de regels. ‘Zeker in de huidige tijdsgeest is een passende beloning voor verpleegkundigen van groot belang; de zorg moet een aantrekkelijke sector zijn met goede arbeidsvoorwaarden. Al ga ik bijna met pensioen, ik ben nog niet van plan de handdoek in de ring te gooien.’

Het salaris van verpleegkundigen in UMC’s is momenteel weer een actueel strijdpunt in de nieuwe cao-onderhandelingen. Lees hier hoe de onderhandelingen ervoor staan.

3 REACTIES

 1. Ik vraag me af wie deze groep geadviseerd heeft .. Bijna iedereen uit de AGZ die de FWG een beetje gevolgd heeft had je kunnen vertellen dat de aangehaalde argumenten iedere grond missen om in een hogere schaal te komen. Dat was in de jaren 80 met invoering van de FWG al zo en alle herzieningen die volgenden niet anders. De functieomschrijving is de basis voor inschaling met de FWG, deze wordt op een 9 tal punten gewaardeerd. De FuwaVaz is niet veel anders (heeft dacht ik 14 gezichtspunten), de normfunctie had ter discussie moeten staan.
  Je zou aan kunnen voeren dat je een zwaardere functie hebt dan CCU verpleegkundigen met dezelfde schaal, dat is wel een mes in de rug van je collega’s maar de ambulance verpleegkundigen hadden daar een jaar geleden wél succes mee .. (het mes mochten ze houden, dacht ik ..;-)
  Verantwoordelijk zijn is totaal iets anders dan verantwoordelijk voelen, een HBO niveau is immers ook geen HBO diploma ..

 2. Lees alle reacties
 3. Zie mijn eerder reactie bij het artikel waarin de gang naar de rechter wordt aangekondigd. daarin voorspelde ik al dat ze nul op het rekest zouden krijgen. En wat nou passende beloning, fwg 55-10 levert bruto eenenveertighonderd euro fulltime op .En dat voor IC-verpleegkundigen die veelal niet meer dan een mbo-diploma op zak hebben. (zoals ik) Lijkt mij prima betaald. het valt me de laatste tijd toch al op hoeveel onvrede er heerst onder verpleegkundigen, zal wel met de tijdsgeest te maken hebben.

  • Lees alle reacties
  • Ondertussen valt de IC specialisatie met de daarbij benodigde onderzoeken onder HBO niveau. Als HBO opgeleide verpleegkundige en IC verpleegkundige vind ik het niveau van beide opleidingen vrijwel identiek. Uw reactie over mbo of hbo en de daarbij passende salaris schaal is daarom in “mijn” ogen niet juist. Verder vind ik een opleiding niet de leidend voor de beloning maar eerder moet men kijken naar verantwoordelijkheid en de werkzaamheden. Deze zijn tenslotte veranderd en daarom zijn deze dappere verpleegkundige naar de rechter gestapt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.