Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ waarschuwt ziekenhuizen voor risico’s propofol

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt ziekenhuizen voor de risico's op infecties bij verkeerd gebruik van propofol op operatiekamers. De IGZ stuurde deze week hierover een circulaire aan alle ziekenhuizen en apotheken.

Propofol is een verdovings- of kalmeringsmiddel dat per injectie wordt toegediend. Het geneesmiddel is erg vatbaar voor bacteriën. Daarom moet het direct na het aanprikken van de injectieflacons of het openen van ampullen worden toegediend, zoals op de bijsluiter staat vermeld. Een eventueel restant moet worden vernietigd. Als dit niet gebeurt en een injectieflacon meerdere malen wordt aangeprikt, dan kan dat leiden tot infecties bij patiënten.

Infecties
Aanleiding voor deze waarschuwing is onderzoek naar een calamiteit waarbij meerdere patiënten in een reeks van operaties ziek werden als gevolg van een infectie. Uit analyses blijkt een oorzakelijk verband tussen deze infecties en verkeerd gebruik van flacons propofol op de operatiekamer.

Onzorgvuldig gebruik
De inspectie wil onzorgvuldig gebruik van flacons propofol in andere ziekenhuizen voorkomen. Tegelijkertijd wil ze het belang van zorgvuldige naleving van toedieninginstructies van geregistreerde geneesmiddelen onderstrepen. De inspectie adviseert ziekenhuizen daarom hun assortiment aan propofol-producten af te stemmen op de patiëntenpopulatie en de te verrichten ingrepen. Dit is volgens de IGZ goed mogelijk omdat het geneesmiddel in verschillende vormen, sterktes en hoeveelheden op de markt is.

Protocollen
Daarnaast wil de inspectie dat ziekenhuizen in protocollen vastleggen hoe hun zorgverleners met dit geneesmiddel moeten omgaan en zich daarbij baseren op informatie van de fabrikant.

De circulaire propofol kun je hier downloaden.

Door: redactie Nursing
Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.