Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Internationale aandacht voor ijsje na operatie

Een onderzoek van een Nederlandse verpleegkundige uit het Meander Medisch Centrum schopte het tot een publicatie in het toonaangevende wetenschappelijke blad British Journal of Anaesthesia.
ijsje.jpg

Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van ijsjes na de operatie. Recoveryverpleegkundige Diana Johns verrichtte het onderzoek in 2014-2015, in samenwerking met een anesthesioloog en een wetenschapsadviseur. Toen berichtte Nursing er ook al over.

Misselijk van morfine

Uit het onderzoek van Johns et al. bleek dat morfine de belangrijkste voorspeller is van misselijkheid na de operatie. Na de operatie een waterijsje geven aan de patiënt kan de misselijkheid beduidend verminderen. Vooraf had 25 procent van de patiënten die morfine toegediend kregen rond de operatie last van misselijkheid en braken. Daar werd dan medicatie tegen gegeven. Na de invoering van het ‘ijsje na OK’ was dit percentage gedaald naar 10 procent, wat volgens de onderzoekers betekent dat er veel minder medicijnen nodig zijn.

Je vindt het onderzoek van Johns onder de naam:
Ice pops in the recovery room: effects on postoperative nausea and vomiting
D. E. Johns, V. Gerling, P. C. M. Pasker-de Jong, BJA, 14 april 2017

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.