Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ikazia opent spreekkamer voor smaaktesten

Het Ikazia ziekenhuis heeft een spreekkamer voor smaaktesten geopend. Deze spreekkamer wordt gebruikt voor het project smaaksturing. Binnen dit project worden maaltijden voor kankerpatiënten met smaakverlies dagelijks op maat bereid door toepassing van de resultaten van individueel smaakonderzoek.
Ikazia opent spreekkamer voor smaaktesten

Smaakverlies bij mensen met kanker komt door de ziekte zelf en/of door de chemo- of immunotherapie. Dokter Croon, internist-hematoloog in Ikazia, ziet smaaksturing in Ikazia als complementaire zorg. ‘Het is ondersteunend aan de medische zorg en heeft een positieve invloed op de levenskwaliteit van mensen. Door de hernieuwde smaaksensatie krijgen mensen weer zin in eten, stralen zij weer en komen zij in een betere conditie. Dit resulteert in minder pakjes bijvoeding, minder anti-misselijkheids medicijnen en minder kosten door het weggooien van niet genuttigde maaltijden.’

Cursus voor koks

Meerdere koks hebben een speciale cursus gehad, hoe ze de smaak van eten kunnen aanpassen, zodat kankerpatiënten meer zin hebben om te eten. De kennis die de koks hebben opgedaan passen ze iedere dag toe in samenwerking met de artsen en diëtisten. Hoofd keuken Eric- Jan Wissink: ‘We onderzoeken met een speciale smaaktest hoe we de smaak van de patiënt weer terug kunnen krijgen. In de regel lukt dat heel goed door extra kruiden en specerijen toe te voegen. We zijn dan ook heel blij en trots dat we met een donatie van de Roparun in de keuken van Ikazia een speciale ruimte hebben kunnen inrichten  als spreekkamer voor smaaksturing.’

Oncologisch brood

Eerder ontwikkelde Ikazia in samenwerking met het Vlaamsch Broodhuys oncologisch brood: drie verschillende broden met sterke smaken speciaal voor kankerpatiënten. Omdat de smaak van deze patiënten vaak sterk wordt aangetast, smaakt veel eten niet meer. Het oncologisch brood is sterker van smaak, waardoor het beter te proeven is voor de patiënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.