Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infectiepreventie in ziekenhuizen gaat vooruit

Ziekenhuizen leven de richtlijnen voor infectiepreventie steeds beter na, maar niet elk ziekenhuis doet het even goed. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een nieuw rapport.
Ziekenhuizen kunnen infectiepreventie nog verbeteren
Ondanks de vooruitgang kunnen ziekenhuizen de infectiepreventie nog verbeteren. Foto: Alexander Raths / stock.adobe.com)

Gemiddeld scoorden de onderzochte ziekenhuizen in 2017 goed of voldoende op zeventig procent van de praktijkonderwerpen. Een verbetering ten opzichte van eerder jaren: in 2015 was dat 64 procent en in 2013 vijfenvijftig procent. Ook vond de Inspectie het in 2017 nodig om maar een op de drie ziekenhuizen opnieuw te controleren, terwijl in 2013 nog bijna negen op de tien aan hercontrole moest geloven.

Wel concludeert IGJ dat niet alle ziekenhuizen het even goed doen. Nursing zet vier punten op een rij waarop de ziekenhuizen slecht scoorden.

1 Werkkleding

Bij net iets minder dan de helft van de ziekenhuizen (44%) hielden niet alle medewerkers zich aan de kledingvoorschriften zoals: blote onderarmen, geen ringen, geen zichtbare verontreiniging op de kleding. Op dit punt was de inspectie extra streng: als één medewerker zich niet aan een kledingvoorschrift hield, scoorde het ziekenhuis al onvoldoende op dit punt.

2 Pospoelers

Ongeveer de helft van de ziekenhuizen (46%) scoorde onvoldoende of matig op het onderdeel ‘desinfectantia en pospoeler’. De inspectie beoordeelde bijvoorbeeld of de pospoeler goed bereikbaar was en of de medewerkers de spoelruimte juist gebruikten. Wat er met name misging was dat gebruikers te weinig kennis hadden, ze desinfectantia verkeerd toepasten en de spoelruimte verkeerd gebruikten.

Ook nog een verbeterpunt: de telefoonhygiëne. Verpleegkundigen bekennen dat ze hun (werk)telefoon nauwelijks schoonmaken…

3 Isolatiekamers

De meerderheid van de medewerkers (71%) wist niet genoeg over isolatiekamers. Zo konden ze bijvoorbeeld niet uitleggen hoe het systeem van de isolatiekamer werkt en welke handelingen nodig zijn als een isolatie wordt ingesteld. Veel verpleegkundigen gaven aan dat het lang geleden was dat ze scholing hadden gehad op dit onderwerp. En artsen werden zelfs vaak helemaal niet in de scholingsprogramma’s betrokken.

Overigens bleek ook de techniek niet altijd in orde: bij ongeveer een op de drie ziekenhuizen voldeden isolatiekamers niet aan de technische eisen.

4 Risico-inventarisatie MRSA/BRMO

Hoewel de meeste ziekenhuizen inmiddels een elektronisch patiëntendossier hebben, lukt het ze in de praktijk niet om voor alle patiënten te bepalen of die tot een risicogroep voor MRSA of BRMO horen. Een derde van de ziekenhuizen legde de resultaten van risico-inventarisatie niet voldoende vast, en bij een vijfde was de vragenlijst niet compleet.

Het onderzoek

De inspectie onderzocht 48 ziekenhuizen. De inspecteurs bezochten steeds drie afdelingen: de spoedeisende hulp, een beschouwende en een snijdende afdeling. Daarbij observeerden ze en deden ze navraag bij verpleegkundigen, schoonmakers en artsen.

Lees het volledige onderzoeksrapport.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.