Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anna Reynvaan Wetenschapsprijs voor onderzoek over lijnsepsis

Verpleegkundige Erwin Ista is de winnaar van de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs. Hij won de prijs met zijn wetenschappelijke artikel over infectiepreventie bij patiënten met centrale lijnen op de intensive care.
0erwinista.jpg
Verpleegkundige Erwin Ista is de winnaar van de wetenschapsprijs. - Foto: LinkedIn

Met zijn wetenschappelijke artikel ‘Effectiveness of insertion and maintenance bundles to prevent central-line-associated bloodstream infections in critically ill patients of all ages: a systematic review and meta-analysis’ onderzoekt Ista de effectiviteit van maatregelen tegen lijnsepsis, oftewel bloedvergiftiging door bacteriën die via een infuus in het lichaam terechtkomen. Zo’n situatie kan het leven bedreigen en vereist onmiddellijk ingrijpen. ‘Ziekenhuisinfecties, vooral sepsis, zijn bij patiënten op de intensive care overal ter wereld een groot probleem,’ vertelt dr. Ista op de website van het Erasmus MC. ‘Dit speelt in alle leeftijdscategorieën, van pasgeborenen tot senioren. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 3.500 mensen aan sepsis.’

Onderzoek

Samen met onder andere verpleegkundig onderzoeker en mede-auteur Onno Helder heeft Ista een meta-analyse uitgevoerd van 79 internationale studies over een bundel van zes maatregelen tegen lijnsepsis. Ze concluderen dat het aantal bloedvergiftigingen significant daalt na implementatie ervan. Alle IC-patiënten profiteren van de maatregelen, ongeacht hun leeftijd. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat invoering ervan de kosten verlaagt. Ista: ‘Het is niet langer meer de vraag of de lijnsepsis-bundel effectief is. Nieuwe studies naar het effect ervan zijn overbodig. De belangrijkste stap nu is het implementeren van de bundel in de dagelijkse praktijk.’

De zes aanbevolen maatregelen zijn:

* Selectie van optimale katheterplaats.

* Huiddesinfectie met chloorhexidine.

* Naleving van de regels voor handhygiëne.

* Maximale voorzorgsmaatregelen bij inbrengen lijn.

* Dagelijkse controle of lijn nog nodig is.

* Controle insteekopening lijn op ontsteking.

Vorig jaar werd het wetenschappelijke artikel ook gepubliceerd in het prestigieuze The Lancet Infectious Diseases. Onno Helder gaf in een interview met TvZ aan dat hij merkte dat deze publicatie deuren voor hem opende: ‘Dat is wat ik van Marieke Schuurmans leer: laten zien dat ik een leider ben en meer naar buiten treden met wat ik heb gepresteerd.’ Ista werkt als senior onderzoeker in het Erasmus MC in Rotterdam. 

Andere winnaars

De Praktijkprijs is gewonnen door Nancy Hendriks, Jet Timmerman en Julia Verkade (Pieter van Foreest) met het project ‘Waardig verhuizen’ van thuis naar verpleeghuis, een project (en een handreiking) om de ’warme overdracht’ van de thuissituatie naar een verpleeghuis te realiseren. Jessica den Heijer (Hogeschool Utrecht) heeft de Studentenprijs gewonnen. 

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.