Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Initiatieven voor betere zorg kwetsbare ouderen

In Zwolle en Groningen lopen twee proefprojecten om de (spoed)zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. De zorg is vooral gericht op thuis kunnen blijven.
thuiszorg nachtdienst
Foto: Arno Massee.

Acht zorgpartijen uit Zwolle en omgeving gaan de komende 22 weken proberen onnodige ziekenhuisopname of lange wachttijden op spoedposten voor kwetsbare ouderen te voorkomen. Wijkverpleegkundigen zijn de spil in dit project. Volgens projectleider Marja Zwaan houden kwetsbare ouderen zich thuis vaak nog net staande, maar gaat het mis zodra er onverwacht spoedzorg nodig is. ‘Dan moeten we de nadelige gevolgen zo klein mogelijk houden, dus bijvoorbeeld niet iemand opnemen als met thuiszorg betere zorg geleverd kan worden. Een ziekenhuisopname heeft voor ouderen vaak nadelige gevolgen’, zegt zij op ZorgenZ.

HAP of SEH

Wijkverpleegkundigen gaan de juiste zorg rondom de oudere organiseren. Ze gaan zelfs proberen te voorkomen dat een kwetsbare oudere überhaupt naar de huisartsenpost of SEH komt als het niet per se nodig is; dit doen de wijkverpleegkundigen in samenwerking met huisartsen en de ambulancedienst. Zwaan benadrukt dat voor wie een opname wel echt noodzakelijk of wenselijk is, dat uiteraard mogelijk blijft. Deelnemende partijen aan de proef zijn onder andere Isala, Icare, Buurtzorg, IJsselheem, ambulancedienst RAV IJsselland en diverse huisartsenverenigingen in Zwolle.

Dementerende ouderen

In Groningen is het UMCG gestart met een proef om dementerende ouderen zoveel mogelijk thuis te helpen nadat zij in het ziekenhuis zijn geweest voor spoed of een korte opname. Volgens het UMCG lopen ouderen met dementie in het ziekenhuis meer risico om te vallen of een infectie op te lopen. Ouderen kunnen na melden op de SEH vanaf nu meestal sneller naar huis (waar mogelijk uiteraard), waar zij speciale (spoed)zorg krijgen van een UMCG-team. Het ziekenhuis blijft in de thuissituatie hoofdbehandelaar. Het UMCG is, samen met nog meer dan veertig andere ziekenhuizen, ook deelnemer aan een project om wijkverpleegkundigen al in het ziekenhuis te betrekken bij kwetsbare ouderen die met ontslag gaan.

Op zoek naar handige apps voor in de ouderenzorg? Check hier de tien meestgebruikte!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.