Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie bezorgd over medicijndoden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakt zich zorgen over een verkeerd gebruik van geneesmiddelen met honderden vermijdbare doden per jaar. Medicatieoverdracht is daarom speerpunt in het werkplan van de Inspectie.

Verkeerd gebruik van geneesmiddelen leidt in Nederland ieder jaar tot honderden vermijdbare sterfgevallen.

 

Van ziekenhuis naar verpleeghuis

Belangrijk onderdeel van het werkplan 2011 van de Inspectie is verbetering van de overdracht van gegevens over medicijngebruik, bijvoorbeeld als iemand verhuist van ziekenhuis naar verpleeghuis. Een ander punt van aandacht is het combinatie van geneesmiddelen die een patiënt gebruikt en het gebruik van geneesmiddelen voor een ander doel dan waarvoor ze zijn ontwikkeld, het zogeheten off label-gebruik.

 

Dagelijks gebruik

‘Als samenleving investeren we heel veel in het goed krijgen van een geneesmiddel voordat het op de markt komt. Maar als het geneesmiddel eenmaal wordt toegepast, gaan er in het dagelijks gebruik veel dingen mis. Dat vind ik zorgelijk’, zegt hoofinspecteur Josee Hansen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een vraaggesprek met het blad Nefarma&.

 

Schuldige

Hansen geeft niet één partij de schuld van de problematiek, maar wijst juist op de keten van zorg als totaliteit. ‘De vraag is wie eigenaar is van het probleem dat geneesmiddelen in de praktijk niet goed worden gebruikt. Je kunt niet wijzen naar de fabrikanten, de apothekers of de artsen. Al die partijen zijn deel van een keten. Maar ze zouden zich wel zorgen moeten maken. Als je weet dat een fors deel van de mensen de bijsluiter niet leest en dat er veel off label-gebruik is, kun je niet volstaan door te zeggen ‘ik heb mijn werk gedaan toen ik het medicijn op de markt bracht’.’

 

Bron: Medicalfacts

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.