Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: ‘Instellingen goed voorbereid op pandemie’

Zorginstellingen zijn goed voorbereid op de grieppandemie. Dat concluderen de Inspecties voor de gezondheidszorg en jeugdzorg (IGZ en IJZ) na onderzoek.
Inspectie: 'Instellingen goed voorbereid op pandemie'

Onder zorginstellingen wordt verstaan: ziekenhuizen, verpleging en verzorging, thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, huisartsenposten, ambulancediensten en jeugdzorginstellingen.

Onderzoek belasting zorg
Minister Klink van Welzijn en Volksgezondheid heeft afgelopen zomer mede namens minister Rouvoet van Jeugd en Gezin de zorginstellingen gevraagd met spoed zogenaamde continuïteitsplannen op te stellen. Dit in verband met de mogelijke piekbelasting in de zorg komend najaar vanwege de grieppandemie. De IGZ en de IJZ hebben de afgelopen weken onderzocht of en in hoeverre zorginstellingen zich hebben voorbereid op deze piekbelasting.

Bijna alle zorginstellingen voorbereid op pandemie
Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van vragenlijsten die de zorginstellingen zelf moesten invullen. Van de 1115 aangeschreven instellingen heeft 95 % de vragenlijst ingevuld. Hieruit blijkt dat:
Op 15 september 82% het continuïteitsplan klaar heeft. Op 15 oktober heeft zelfs 97 % het plan klaar. In bijna alle gevallen de bestuurlijke betrokkenheid bij de plannen groot is.

Beperkte beschikbaarheid zorgpersoneel
Zorginstellingen goed omschreven hebben welke zorg altijd doorgang moet vinden en hoe ze dit gaan organiseren. Zorginstellingen rekening houden met beperkte beschikbaarheid van het personeel door hoog ziekteverzuim. Om dit op lossen denken instellingen aan verschuiven van personeel maar ook aan inschakelen van studenten, vrijwilligers of familie. Communicatie onderdeel is van het continuïteitsplan.

Rechterlijke stappen
Instellingen die hun plannen niet klaar hebben of niet gereageerd hebben kunnen de inspecties zonodig bestuursrechtelijk aanpakken.

Door: redactie Nursing

Inspectie onderzoekt pandemieplannen instellingen

Ga naar het dossier H1N1

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.