Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie roept antihypertensiva met losartan terug

Een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan wordt teruggeroepen. Dit vanwege de mogelijk kankerverwekkende stof (NDMA) in de medicatie.
Een verpleegkundige meet de bloeddruk van een patiënt in het ziekenhuis (Foto: Arno Massee)

Hiertoe hebben betrokken fabrikanten besloten in overleg met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van de Geneesmiddelen. De terugroepactie geldt voor heel Europa.

Valsartan

Eerder zijn er al verontreinigingen met NDEA en NDMA gevonden in bepaalde partijen valsartan en irbesartan voor de Nederlandse markt. Het is voor het eerst dat de stof NMBA gevonden is in sartanen. NMBA behoort tot de chemische groep van nitrosaminen en is vergelijkbaar met NDEA en NDMA. NDEA en NDMA zijn geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend. De hoeveelheden NMBA die in Losartan zijn gevonden, zijn gering. De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein.

Om welke middelen gaat het?

Het gaat om een beperkt aantal medicijnen met daarin losartan. Zie voor meer informatie dit overzicht.

Losartan wordt voorgeschreven voor:

  • De behandeling van hoge bloeddruk;
  • De behandeling van hartfalen
  • Bescherming van de nieren bij patiënten met hoge bloeddruk en type 2-diabetes (suikerziekte).

Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Het gaat om een beperkt aantal partijen waarin verontreiniging met de stof NMBA is gevonden.

Wat te doen?

Controleer of het middel met losartan van genoemde fabriek komt, door de zogenaamde RVG-nummers te controleren met behulp van de hierboven genoemde lijst. Heb je vragen, neem dan contact op met de apotheek of de behandelend arts. Patiënten kunnen bij de apotheek een ander medicijn meekrijgen. Mogelijk moeten ze hiervoor eerst een afspraak maken bij de huisarts. Het is expliciet niet de bedoeling dat patiënten zonder overleg met hun arts stoppen met het gebruik van het geneesmiddel, stelt de IGJ. Hebben mensen mogelijk nog andere vragen waarmee zij niet terecht kunnen bij hun huisarts of apotheker dan kunnen zij terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.