Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie roept antihypertensiva met valsartan terug

Een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt teruggeroepen. Dit vanwege de mogelijk kankerverwekkende stof (NDMA) in de medicatie.
antihypertensiva
De lijst met RVG-nummers van antihypertensiva die worden teruggeroepen door de IvGJ

Hiertoe hebben de fabrikanten besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van de Geneesmiddelen. Het gaat om een terugroepactie van antihypertensiva in heel Europa.

Wat is er aan de hand?

Recent is gebleken dat tijdens het productieproces van de grondstof in een Chinese fabriek een onzuiverheid ontstaat. Het gaat om N-nitrosodimethylamine (NDMA), een stof die geclassificeerd is als waarschijnlijk kankerverwekkend. NDMA ontstaat tijdens de productie van valsartan bij de grondstoffabrikant. Pas onlangs werd duidelijk dat bij dit proces de NDMA-verbinding ontstaat.
De terugroepactie gaat alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in China. De kans dat de patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Deze kans is, volgens het RIVM, vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

Om welke middelen gaat het?

Het gaat om een aantal medicijnen met daarin valsartan. De lijst met de juiste RVG-nummers staat hier. Het RVG-nummer is te vinden op de medicijnverpakking en onderaan de bijsluiter. Deze lijst wordt aangevuld zodra er nieuwe informatie is.
Deze medicijnen worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen, en de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad. De medicatie wordt uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers. De betrokken beroepsverenigingen en patiëntenverenigingen zijn over de terugroepactie geïnformeerd.

Wat te doen?

Controleer of het middel met valsartan van genoemde fabriek komt, door de zogenaamde RVG-nummers te controleren met behulp van de hierboven genoemde lijst. Heb je vragen, neem dan contact op met de apotheek of de behandelend arts. Patiënten kunnen bij de apotheek een ander medicijn meekrijgen. Mogelijk moeten ze hiervoor eerst een afspraak maken bij de huisarts. Het is expliciet niet de bedoeling dat patiënten zonder overleg met hun arts stoppen met het gebruik van het geneesmiddel, stelt de IGJ. Hebben mensen mogelijk nog andere vragen waarmee zij niet terecht kunnen bij hun huisarts of apotheker dan kunnen zij terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.