Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instroom zorgmedewerkers gestegen, maar uitstroom en ziekteverzuim ook

Dat blijkt uit de Monitor Actieprogramma Werken in de Zorg van het ministerie van VWS.
verpleegkundige zwaait naar cliënt
Foto: Arno Massee

Het personeelstekort in de zorg zal in 2022 minder groot zijn dan het ministerie van VWS eerder naar buiten bracht. Volgens de meest recente prognose zijn er nog altijd 80.000 medewerkers nodig, maar dus niet 100 tot 125 duizend zoals vorig jaar was becijferd in het Actieprogramma Werken in de Zorg. Reden voor de daling is volgens het ministerie voor de helft een ander rekenmodel, en de andere helft het succes van de campagne ‘Ik zorg’. Het grootste deel van de verwachte tekorten (ongeveer 80%) zal zich voordoen in de VVT. Voor ziekenhuizen wordt een tekort verwacht van ruim zesduizend hbo-verpleegkundigen.

Stijging ziekteverzuim en uitstroom

De toekomstcijfers zijn gebaseerd op huidige cijfers. Daaruit blijkt dat het ziekteverzuim in de zorg in het derde kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder gestegen is van 4,9% naar 5,1%. Dat geldt ook voor de uitstroom uit de sector, die is met ruim 6% toegenomen. In het derde kwartaal 2017–2018 was de uitstroom ongeveer 7 duizend personen hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Per saldo is de werkgelegenheid 5 duizend meer gestegen dan verwacht in het model. Als deze aantallen in de jaren 2019-2022 hetzelfde zijn, dan neemt het verwachte tekort in 2022 daarmee verder af naar 55 duizend personen, stelt het ministerie. Wat daarbij ook zal helpen is het vasthouden van het aantal zij-instromers en herintreders. In 2018 zijn dat er samen bijna 10 duizend meer dan in 2017. Ook is er een verdere stijging op de instroom in het onderwijs voor het schooljaar 2018/2019.

Kritiek op het rapport

Beroepsvereniging V&VN is blij dat de prognose gunstiger uitpakt, maar laat op haar website weten te worden overspoeld door berichten van leden die nog geen verbetering zien. ‘Slechts 3% merkt dat de werkdruk het afgelopen jaar is afgenomen. 69% zegt dat de werkdruk in het afgelopen jaar juist hoger is geworden.’ Volgens V&VN moet de focus komen te liggen op goed werkgeverschap. ‘Het feit dat zoveel zorgprofessionals de zorg verlaten heeft daar veel, zo niet alles, mee te maken. En ze zijn er wel degelijk, organisaties – in alle sectoren van de zorg – die het aantoonbaar wél lukt om nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden aan te trekken én te behouden.’

Houd Nursing.nl in de gaten: op woensdag 29 mei verschijnt een premium artikel boordevol inspirerende voorbeelden van organisaties die zich richten op werkplezier en het behoud van hun medewerkers!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.