Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instructie op verpakking kan medicijntoediening verbeteren

Antibiotica, diuretica en elektrolyten uit de ziekenhuisapotheek van het VUmc in Amsterdam worden nog vóór het einde van dit jaar voorzien van praktische instructies op de verpakking, zoals die ook vermeld staan op medicijnverpakkingen van openbaren apotheken.
Instructie op verpakking kan medicijntoediening verbeteren

 

De regeling is ingevoerd nadat kinderverpleegkundige Josien Klein in november een werkgroep in het leven riep. De werkgroep maakte een inventarisatie van veelgebruikte medicijnen en bracht de verschillende instructies in kaart. ‘Tijdens het geven van een medicijn wist ik over het algemeen niet welke toedieningsinstructies erbij hoorden’, vertelt Josien Klein. ‘Gedurende mijn opleiding kreeg ik weinig praktische medicijnenkennis mee. Ernstige bijwerkingen van medicijnen bijvoorbeeld weet je natuurlijk wel, of krijg je van de arts te horen. Maar eenvoudige praktische kennis zoals wel of niet nuchter zijn of het tijdstip van inname hebben niet alle verpleegkundigen paraat.’ Daar wilde ze verandering in brengen door zoveel mogelijk medicijnen te laten voorzien van instructies. ‘Het werkt een stuk efficiënter, omdat je op deze manier niet ieder medicijn hoeft op te zoeken in bijvoorbeeld het Farmacotherapeutisch Kompas.’


Comfort
Ook de patiënt heeft baat bij betere instructies op medicijnen. Josien Klein: ‘Plaspillen bijvoorbeeld kun je beter niet na zessen innemen, want dan moet je ’s nachts steeds plassen. Als dit op de verpakking staat kan de verpleegkundige er rekening mee houden en dat betekent meer comfort én nachtrust voor de patiënt. Bovendien scheelt het natte bedden.’

Werkgroep
Voor het eind van het jaar verschijnen in het VUmc de instructies in ieder geval op de bonnen van de antibiotica, diuretica en elektrolyten. Als uit evaluatie blijkt dat de kwaliteit van de zorg hierdoor verbetert, volgt uitbreiding om dit bij meer medicijnverpakkingen te doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.