Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intramuraal 4 keer vaker antipsychotica gebruikt dan extramuraal

Bewoners van verpleeghuizen gebruiken ruim vier keer zo vaak een antipsychoticum als zelfstandig wonende geneesmiddelgebruikers.
Intramuraal 4 keer vaker antipsychotica gebruikt dan extramuraal
Foto: Free Images

Dat blijkt uit een vergelijking tussen beide groepen door de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Laxeermiddelen worden 3 keer zo veel verstrekt aan bewoners van verpleeghuizen. Bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers worden daar juist minder gebruikt.

Medicijngebruik verpleeghuizen

De SFK ontvangt maandelijks gegevens over verstrekkingen van geneesmiddelen van openbare apotheken. Daarom hebben de publicaties van de SFK betrekking op geneesmiddelen die zorgverzekeraars betalen of de gebruikers zelf. Sommige openbare apotheken verstrekken ook geneesmiddelen aan bewoners in AWBZ-instellingen, zoals verpleeghuizen. Deze instellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de kosten van de geneesmiddelen van hun bewoners en maken afspraken met de leverende apotheek over de kosten van de geneesmiddelen en de bijbehorende dienstverlening.

De bijwerkingen van Haldol zijn niet mis. Zo kan het gebruik hiervan volgens deskundigen uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.