Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Is eusol aangewezen bij een geïnfecteerde wond?

Producten die je bij open geïnfecteerde wonden kunt gebruiken, zijn eusol, absorberend verband, dextranomeer en alginaatverband. De vraag is welk middel de voorkeur heeft.
Is eusol aangewezen bij een geïnfecteerde wond?

Casus
Je begeleidt een student verpleegkunde. Zij heeft een vraag over een patiënt met een geïnfecteerde chirurgische wond. In het verpleegplan staat dat je eusol moet gebruiken om de wond te reinigen. Maar de student heeft geleerd dat dat middel schadelijk is voor de wondgenezing. Is er een betere manier om te debrideren?
[/frame]

1 Formuleer je vraag
(P=patiënt of probleem, I=interventie, C=vergelijking en O=uitkomst)
P = Patiënt met een open geïnfecteerde wond
I = Wond verbinden met in eusol-paraffine gedrenkte gazen
C = Wond verbinden met ander wondmateriaal
O = Schoon wondbed, wondgenezing, patiëntcomfort

2a Zoekstrategie
Gezocht in: CBO-richtlijnen, LEVV-databank > richtlijnen, National Guideline Clearinghouse, Pubmed, Cochrane, Evidence-based Nursing.2 Zoektermen: Wondcleansing OR eusol, sodium hypochlorite OR debridement, eusol OR debridement, eusol OR woundinfection, sodium hypochlorite OR woundinfection.

2b Resultaten zoekstrategie
We vonden een richtlijn3 die naar twee randomized clinical trials (RCT’s) verwijst.4,5 Via Cochrane vonden we ook een systematisch literatuuronderzoek (SR)6 waarin dezelfde RCT5 was geïncludeerd.

3a Beoordeling methode
Volgens het AGREE-instrument scoort de richtlijn3 goed op het gebied van onderwerp, doel en methodologie. De richtlijn geeft aanbevelingen voor preventie en de verzorging van geïnfecteerde chirurgische wonden. Volgens de Cochrane-checklist is de SR6 voldoende valide en toepasbaar. De onderzochte interventies waren: chirurgisch debridement, nat en droog verbinden, chemisch debridement (eusol) en enzymatisch debridement. De uitkomstmaten waren tijd, wondgenezing, complete wondgenezing, kwaliteit van leven, patiëntcomfort, opnameduur en kosten. De geïncludeerde RCT’s4,5 zijn volgens de Cochrane-checklist voldoende valide en toepasbaar.

3b Beoordeling resultaten
De aanbeveling in de richtlijn3 is gebaseerd op twee RCT’s4,5. De RCT (n = 36) van Cannavo4 is een drie-armige studie waarin het gebruik van met sodiumhypochloriet (eusol) doordrenkte gazen en absorberend verband vergeleken is met alginaatverband bij patiënten met open chirurgische buikwonden. Gekeken is naar de genezingstendens, het patiëntcomfort (pijn en tevredenheid) en kosten. Er waren geen significante verschillen in genezingstendens tussen het gebruik van eusol en alginaatverband. Absorberend verband leek het wondgebied het meest te reduceren. Bij het gebruik van eusol was de maximale pijn significant hoger dan bij alginaatverband. Bij de evaluatie na 1 week was de patiënttevredenheid minder bij de behandeling met eusol. Tijdens de laatste evaluatie was er geen significant verschil in patiënttevredenheid tussen de drie groepen. De RCT (n = 20) van Goode5 heeft dextranomeer met eusol-gaas vergeleken in de postoperatieve verzorging van een open, geïnfecteerde chirurgische wond na een appendectomie of buikoperatie. De voornaamste uitkomst was de tijd tot schoon wondbed en vervolgens het opnieuw sluiten van de wond. Deze tijd was korter bij de dextranomeergroep. In zowel de richtlijn3 als in de SR6 staat dat eusol een negatieve werking heeft op de aanmaak van granulatieweefsel.

4 Conclusie en toepassing
De resultaten uit de richtlijn3 en de SR6 zijn consistent in het nadeel van eusol. Met dit middel kun je daarom beter geen geïnfecteerde wond reinigen. Andere wondverbanden, zoals alginaat, absorberend verband en dextranomeer, lijken geïnfecteerde wonden sneller te reinigen, de opnameduur te verkorten, patiëntvriendelijker en kosteneffectiever te zijn.

5 Evaluatie
Eusol wordt in het AMC niet volgens protocol gebruikt, maar alleen op indicatie of afspraak van de arts. Indien een arts het voorschrijft, zal naar aanleiding van dit onderzoek met de wondconsulent en de arts besproken worden of eusol echt geschikt is.

Nee, absorberend verband, dextranomeer en alginaatverband werken beter dan eusol.

Tekst: Daniëlle Oudshoorn, Marja Storm1

Noten
1. Daniëlle Oudshoorn; verpleegkundige op de afdeling orthopedie, Marja Storm is verpleegkundig onderzoeker, beiden werkzaam in het AMC te Amsterdam. Contact: m.n.storm@amc.uva.nl.
2. www.cbo.nl, www.levv.nl/richtlijnen, www.guideline.gov, www.pubmed.com, www.thecochranelibery.com, www.evidence-based-nursing.com.
3.  National Collaborating Centre for Women’s and Children’s Health. Surgical site infection: prevention and treatment of surgical site infection. London (UK): National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE); 2008 Oct.
4. Cannavo M, Fairbrother G, Owen D, et al. A comparison of dressings in the management of surgical abdominal wounds. J Wound Care 1998;7:57-62.
5. Goode AW, Glazer G, Ellis BW. The cost effectiveness of dextranomer and eusol in the treatment of infected surgical wounds. Br J of Clin Pract 1979;33:325-8.
6. Smith F, Dryburgh N, Donaldson J, Mitchell M. Debridement for surgical wounds. Editorial Group: Cochrane Database Syst Rev. 2011 May 11;(5)1.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Interressant is te kijken hoe Eusol in de praktijk gebruikt word. Gazen droog in rollen en een flesje leeggieten, afdekken met absorberend, rondom stevig afplakken, wordt door velen als normaal gezien. Kweken van het geel/groen vocht (genaamd ‘pus’) ook lekker zinvol.
    Echter gazen volledig opengevouwen en slechts vochtig van de Eusol, goed ‘gefrot’ in hoeken en gaten luchtig opgevuld en afgedekt met absorberend en normaal afgeplakt geeft een perfect resultaat

  3. EUSOL is in de jaren 80 door sommigen verguisd omdat het te toxisch zou zijn voor granulatie weefsel, maar is inmiddels weer in opmars. In het tijdperk van de multiresistente bacteriën is behoefte aan een goed bacteriedodend middel. De negatieve reputatie van hypochloriet blijkt alleen gebaseerd te zijn op in vitro-onderzoek (toevoegen van chloor aan celkweken). Er zijn geen evidence based studies die aantonen dat hypochloriet in ulcera een negatief effect heeft op de wondgenezing. In chronische ulcera overweegt het positieve effect van hypochloriet op het reduceren van de bacteriële contaminatie op een eventueel nadelig effect op granulatie weefsel. In de praktijk blijkt dat ulcera ook onder voortgezette behandeling met EUSOL probleemloos granuleren en epithelialiseren. Er hoeft dus ook geen tijdslimiet gesteld te worden aan de behandelduur.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.