Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jaarlijks indiceren niet altijd nodig bij intensieve kindzorg’

Staatssecretaris Van Rijn vind het niet nodig dat verpleegkundigen elk jaar opnieuw kinderen moeten indiceren bij wie je ‘op je klompen aanvoelt’ dat hun zorg niet verandert.
1-teddybeer-272x272.jpg

Dat zei de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gisteren tijdens een debat over intensieve kindzorg. Hij reageerde daarmee op een motie van Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA).

Zinvol

Kinderen die intensieve kindzorg krijgen, moeten elk jaar een nieuwe indicatie krijgen van een verpleegkundige. In haar motie vraagt Keijzer om dit te veranderen. ‘Indiceren is alleen zinvol als medisch of zorginhoudelijk de situatie van het kind wijzigt’, aldus Keijzer tijdens het debat. Ze verzoekt de regering om met zorgverzekeraars te overleggen wanneer verpleegkundigen kinderen wel en niet hoeven te indiceren. Hiermee wil ze de bureaucratie verminderen voor kinderverpleegkundigen.

Richtlijn

De staatssecretaris is het met Keijzer eens en belooft het indiceren te bespreken met de beroepsgroep. ‘We werken met elkaar aan een richtlijn voor de intensieve kindzorg voor en door de beroepsgroep. En ik zou hen dit punt willen meegeven’, reageerde de staatssecretaris gisteren op de motie. ‘Soms is het hard nodig om te indiceren omdat de situatie is veranderd. Maar daar waar je op je klompen kunt aanvoelen dat de situatie niet verandert, zou je inderdaad niet moeten indiceren.’

Kinderthuiszorg

Intensieve kindzorg staat ook wel bekend als ‘kinderthuiszorg’. Het gaat om verpleging en verzorging na het ziekenhuis voor kinderen tot 18 jaar met ernstige medische problemen. Verpleegkundigen indiceren het kind en helpen bijvoorbeeld met beademen, infuustherapie, prikken, wondzorg of stomazorg. Intensieve kindzorg valt bij zorgverzekeraars onder de aanspraak wijkverpleging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.