Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge diabetespatiëntjes op groepsspreekuur

Kinderartsen van het Amphia Ziekenhuis in Breda/Oosterhout hebben een gemeenschappelijk spreekuur voor kinderen en pubers met diabetes geïntroduceerd.
Jonge diabetespatiëntjes op groepsspreekuur

 

Deze bijeenkomsten, onder de naam ‘Samen naar de dokter’, zijn bedoeld voor kinderen en pubers met diabetes en hun ouders. Normaal gesproken bezoeken kinderen met diabetes in Amphia vier maal per jaar de kinderarts voor een consult. Het gemeenschappelijke spreekuur vervangt één van deze vier bezoeken. Naast de kinderarts zijn bij deze bijeenkomsten ook een gespreksleider en de (eigen) diabetesverpleegkundige aanwezig. Alles wat gezegd wordt, blijft binnenskamers.

Impact
Kinderarts Jaap Kooijman is enthousiast over de nieuwe opzet: ‘Diabetes  – suikerziekte – heeft een grote impact op een kinderleven en vraagt veel discipline. Allemaal hebben ze hetzelfde probleem. Kinderen en zeker ook pubers zijn gevoelig voor hun omgeving. De laatste groep kampt ook nog eens met grote veranderingen zoals de overgang naar de middelbare school en het losmakingproces van hun ouders. Zonder diabetes zijn deze problemen er ook, maar met diabetes worden ze uitvergroot.’

Waardevolle aanvulling

Na elke bijeenkomst worden enquêtes uitgedeeld aan de aanwezige kinderen en ouders. Hieruit blijkt tot nu toe dat de gemeenschappelijke spreekuren als een waardevolle aanvulling op de individuele consulten worden ervaren. Deelnemers zijn van mening dat er andere onderwerpen aan bod komen dan in een 1-op-1 gesprek. Veel ouders vinden het prettig om te zien dat andere ouders met dezelfde problemen kampen en hoe zij daarmee omgaan. Kinderen hebben het gevoel niet de enige te zijn en zeggen wat te hebben aan de tips van lotgenootjes.

Amphia Ziekenhuis

Foto: Esther Hereijgers, Amphia Ziekenhuis

Lees meer over kinderen met diabetes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.