Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Reacties op hogere zorgsalarissen: ‘Méér nodig dan anderhalf procent’

Beroepsverenigingen en vakbonden voor verpleegkundigen reageren gematigd enthousiast op het nieuws over de loonsverhoging voor verpleegkundigen. 'Premier Rutte snapt vast wel dat een beroepsgroep die op zijn laatste benen loopt niet opveert met een loonsverhoging van anderhalf procent alleen.'
Verpleegkundigen op de corona afdeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdens de derde golf.
Verpleegkundigen op de corona afdeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdens de derde golf. Foto: ANP

De verhoging werd donderdagochtend 22 september aangekondigd in een Kamerbrief. Door de verhoging gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog, en gaat ongeveer 60 procent van de zorgmedewerkers erop vooruit.

Over de manier waarop deze extra loonruimte moet worden betaald was nogal wat onduidelijkheid. Eerst wilde het kabinet dat doen met een stijging van de zorgpremies. Later werd bekend dat de 675 miljoen extra voor zorgsalarissen deels gefinancierd wordt vanuit de hogere winstbelasting van bedrijven.

FNV: Goede eerste stap

‘Dit is een goede eerste stap voor de inhaalslag van zorgsalarissen,’ reageerde Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. ‘Maar het is nog niet genoeg voor de zorgsalarissen en dus koopkrachtbehoud van álle medewerkers in de zorg. Het kabinet doelt nu alleen op de middeninkomens, terwijl in de zorg medewerkers in allerlei beroepsgroepen schouder aan schouder zorg verlenen en er allemaal op vooruit moeten gaan. Laat de invulling van dit bedrag over aan de sociale partners.’

‘Niet genoeg’

V&VN vindt de 675 miljoen euro extra voor salarissen voor verpleegkundigen en verzorgenden een bescheiden correctie van de loonachterstand. ‘Het is bemoedigend dat het demissionaire kabinet ziet dat er zo snel mogelijk iets moet gebeuren in de beloning en waardering van zorgprofessionals’, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman. ‘Maar premier Rutte snapt vast wel dat een beroepsgroep die op zijn laatste benen loopt niet opveert met een loonsverhoging van anderhalf procent alleen. Er is veel meer nodig, hoe eerder we een nieuw kabinet hebben, hoe beter het is.’ Lees de volledige reactie van V&VN.

Prinsjesdag

Na de presentatie van de Miljoenennota afgelopen Prinsjesdag leek er komend jaar niets extra’s in petto voor verpleegkundigen. Het demissionaire kabinet reserveert vooral geld voor klimaat, criminaliteit en de woningmarkt. Ook eerder gaf het kabinet nog geen gehoor aan oproepen uit de Tweede Kamer voor hogere zorgsalarissen.

Foutje

Een motie van Geert Wilders om de zorgsalarissen te verhogen, werd vorig jaar aangenomen na een ‘fout’ van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie. Stieneke van der Graaf stemde per ongeluk voor de motie, waardoor die een meerderheid haalde. Daarna zei het kabinet de motie niet te gaan uitvoeren.

Motie aangenomen

Vorige week werd een motie van de SP en de ChristenUnie aangenomen, die het kabinet opriep minstens 600 miljoen euro vrij te maken voor de zorgsalarissen. Daarop trekt het kabinet toch de portemonnee.

Bron: ANP/Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.