Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kamers verpleeghuizen moeten te snel leeg’

Verpleeg- en verzorgingshuizen dwingen nabestaanden vaak te snel een kamer leeg te halen na een overlijden.
'Kamers verpleeghuizen moeten te snel leeg'

Dit meldt de Consumentenbond die dit liet onderzoeken door Gezondgids. Nabestaanden hebben 7 dagen de tijd om na het overlijden van hun dierbare de kamer in het verpleeg- of verzorgingshuis te ontruimen. Maar lang niet elk huis houdt zich aan die regel, die is vastgelegd in de algemene voorwaarden van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Spullen in vuilniszakken

Het onderzoek werd onder 152 verpleeg- en verzorgingshuizen gehouden. De verpleegafdeling Topaz Zuydtwijck in Leiden geeft na overlijden slechts 48 uur voor het inpakken. In verpleeghuis A.G. Wildervanck in Veendam moet de kamer binnen 1 dag na het overlijden van de cliënt worden ontruimd. ‘Bij uitzondering, en uitsluitend in onderling overleg, kan van deze periode worden afgeweken’, aldus het verpleeghuis. De Consumentenbond ontving uiteenlopende verhalen van nabestaanden die soms binnen 48 uur de spullen van de overledene in vuilniszakken in de berging terugvonden.

Bekijk hier het Filmpje van de Week: Tjeu moest binnen één weekend de kamer van zijn moeder én schoonmoeder uitruimen.

Of iemand in hetzelfde appartement mag blijven wonen na het overlijden van de partner, is ook vaak onduidelijk. Minder dan de helft van de onderzochte verpleeg- en verzorgingshuizen geeft hier vooraf informatie over. Akkerleven in Schipluiden is wel duidelijk: binnen 7 dagen na het vrijkomen van een kleinere kamer moet de partner daarnaartoe verhuizen. Slechts 1op de 10 huizen laat bewoners weten wat er gebeurt met de kamer of het appartement bij opname in een ziekenhuis. Zo’n 40% van de zorginstellingen geeft over de ‘ontruimingstermijn’ onjuiste of zelfs helemaal geen informatie, terwijl ze daartoe wel verplicht zijn. De Consumentenbond wil dat Actiz, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, snel ingrijpt.

Reactie Actiz

ActiZ zegt op haar website dat ze de resultaten van het onderzoek serieus neemt en zo spoedig  en leden erop aanspreekt als zij niet transparant zijn over het ontruimen van een woning als een cliënt is overleden of zich niet aan die termijn houden. De Nationale Zorg Autoriteit (NZA) heeft aangegeven te gaan controleren op het snel leeghalen van de kamer.

 

Lees ook:

 

Houdt jouw zorginstelling zich aan de termijn van 7 dagen? Laat je reactie hieronder achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.