Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties32

Kinderen ook ingeënt tegen Mexicaanse griep

Kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar moeten worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep.
Kinderen ook ingeënt tegen Mexicaanse griep

Dat adviseert de Gezondheidsraad aan minister Klink van Volksgezondheid, zo meldt de NOS. Minister Klink neemt het advies vrijwel zeker over. 

Massale inentingen
De vaccinaties worden toegediend door de GGD’s. Dat zal al op korte termijn gebeuren, mogelijk al vanaf eind deze week. GGD’s zouden al opties hebben genomen op sporthallen en andere accommodaties die geschikt zijn voor massale inentingen.

Geen baby’s tot zes maanden
Baby’s tot een half jaar vallen buiten het vaccinatieprogramma omdat het vaccin nog niet voor zuigelingen is toegelaten. Wel wordt overwogen om andere maatregelen te nemen, bijvoorbeeld vaccinatie van mensen in de directe omgeving van zuigelingen, zoals ouders, broertjes en zusjes. 

Een persconferentie van de Gezondheidsraad en de reactie van minister Klink is vandaag, maandag 9 november, vanaf 17.15 uur te zien op Nederland 1.

Door: redactie Nursing
NOS

32 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. West, kun je niet gewoon inhoudelijk reageren op wat ik zeg? Of heb je geen zinnig antwoord en neem je daarom je toevlucht tot een denigrerende opmerking die vast beledigend is bedoeld. Moet je toch iets beter je best doen, dit is eerder lachwekkend en wel heel doorzichtig.

 3. @West,
  ‘Dat is natuurlijk je punt niet’? Als ik een opmerking maak over mogelijke bijwerkingen op lange termijn en jij vergelijkt dit met bijwerkingen op lange termijn tgv roken, alcohol, uitlaatgassen etc. stel jij die bijwerkingen als gelijksoortig voor, wat natuurlijk onzin is. Maar mogelijk dat dat geruststellend klinkt?
  De algemeenheden en generaliseringen over homeopathische kwakzalvers en angsthazen hebben dan ook niets met bijwerkingen op lange termijn te maken, waar mijn eerste opmerking naar Annemiek toe over ging, en zijn hier dus niet relevant.

 4. @Ria
  ‘Ook zinnige informatie, die we van overheidswege tot nu toe niet gehoord hebben.’
  Als de overheid van elk uitkomend medicijn alle indicaties en contra-indicaties, de voors -en tegens moet gaan geven dan hebben we binnenkort kranten van meer dan 10.000 pagina’s.
  Het RIVM (rijksinstituut) doet dat als onderdeel van de overheid al, je schrijft zelf dat het RIVM dit op haar website vermeld!
  Verder vind ik dat nu juist een taak van de farmaceuten (die doen dat al in de bijsluiters van de betreffende medicatie), en voor de artsen en verpleegkundigen die de betreffende medicatie voorschrijven of toedienen.
  Wat betreft het niet i.m. mogen spuiten van deze vaccinatie. Jij als verpleegkundige (ik neem aan dat je het bent) zou toch moeten weten dat dat bij de door jou genoemde ‘stollingsproblemen’ bij bijna alle i.m.-jecties geldt.
  Het lijkt er op dat je alleen wat stemming wilt kweken tegen de overheid, maar niet op de hoogte bent vam hoe het werkt!! Ben je wel verpleegkundige??

 5. wat een non-argument. Omdat we dagelijks worden blootgesteld aan andere zaken met een schadelijke invloed zouden we niet kritisch mogen kijken naar bijwerkingen van een nieuw vaccin?
  Dat is natuurlijk mijn punt niet.
  Mijn punt is dat er massale hysterie is uitgebroken over het griepvaccin – koren op de molen van de homeopathische kwakzalvers, die hier wel garen bij spinnen – en men niet meer kan relativeren door de lawine aan onzininformatie die overal op internet verschijnt van angsthazen met complottheorieën.

 6. wat een non-argument. Omdat we dagelijks worden blootgesteld aan andere zaken met een schadelijke invloed zouden we niet kritisch mogen kijken naar bijwerkingen van een nieuw vaccin?
  Wel ben ik met je eens dat het inderdaad gaat om het afwegen van risico’s. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen zou iedereen zo veel mogelijk op de hoogte moeten zijn van alle voor- en tegenargumenten mbt dit vaccin. Maar dat is helaas niet het geval, bij lange na niet.

 7. Zullen we het dan ook even over ‘de bijwerkingen op lange termijn’ hebben van roken, alcohol, overgewicht, uitlaatgassen, gebruik van alle (andere) soorten medicatie, chemotherapie, röntgenfoto’s bij de tandarts, verkeersstress, sick building syndromes, slecht slapen, computerwerk, bewegingsarmoede, antibioticakuren, uv-stralen, mobieltjes, etc. etc.?
  Kortom, van leven ga je dood. Garanties zijn er nooit. Het gaat altijd om het afwegen van een risico. En dan nog moet je maar afwachten.

 8. Het vaccin tegen A/H1N1 is zeker niet voor iedereen veilig: wie een allergie heeft voor kippe-eiwit mag het niet toegediend krijgen. Wie ooit een heftige (levensbedreigende) reactie op bepaalde soorten antibiotica heeft gehad ook niet. En eergisteren werd bekend dat voor mensen die anticoagulantia gebruiken andere spuittechnieken worden geadviseerd ter voorkoming van haematomen. Zie: http://nhg.artsennet.nl/actueel/Griepdossier.htm
  Hier staat:
  “Contra-indicaties?
  Het RIVM adviseert op haar website dat wanneer de patiënt ooit een ernstige allergische reactie (anafylactische shock) heeft gehad op spoorrestanten van eieren, kippenei-eiwitten, kanamycine, neomycine sulfaat, formaldehyde of cetyltrimethylammonium bromide het vaccin niet mag worden gegeven. Onduidelijk is echter nog of het vaccin sporen hiervan zal bevatten.
  In de bijsluiter van Focetria staat dat overgevoeligheid voor antibiotica een contra-indicatie is. Dit betreft alleen neomycine en verwante preparaten zoals kanamycine, mogelijk strepto/genta. Voor doxy- en amoxiciline is er geen probleem.
  Lees daarom goed de bijsluiter voor eventuele contra-indicaties. Wanneer de patiënt het nieuwe vaccin niet mag hebben, kan er niet worden gevaccineerd. Er bestaat helaas geen alternatief vaccin. Wel kunnen antivirale middelen een alternatieve optie zijn.”
  en http://nhg.artsennet.nl/actueel/Nieuwsartikel/H1N1-vaccinatie-en-antistolling.htm
  Hier staat:”Pandemrix en Focetria (beide geadjuveerde griepvaccins) zijn alleen geregistreerd voor intramusculaire toediening. Bij subcutane toediening kan het adjuvans mogelijk heftiger lokale reacties geven. Patiënten met een (aangeboren of verworven) stollingsstoornis hebben bij het toedienen van intramusculaire injecties echter een verhoogde kans op het krijgen van spierbloedingen. Daarom gelden onderstaande adviezen:
  Bij de volgende patiënten wordt diep subcutane toediening geadviseerd:
  patiënten met ernstige stollingsstoornissen zoals hemofilie of de ziekte van Von Willebrand;
  patiënten die cumarinederivaten gebruiken
  patiënten die therapeutisch heparine of fraxiparine gebruiken
  patiënten die clopidogrel gebruiken in combinatie met hoog gedoseerde salicylaten (therapeutische dosering, zoals bv bij reuma)
  Bij de volgende patiënten dient te worden overlegd met de behandelend specialist:
  patiënten met een trombopathie
  patiënten met een trombopenie en een trombocytenaantal < 50 x 109/l. Bij de volgende patiënten kan het vaccin wel intramusculair worden toegediend, mits het langzaam wordt ingespoten: patiënten die salicylaten gebruiken patiënten die clopidogrel gebruiken patiënten die preventief fraxiparine gebruiken" Ook zinnige informatie, die we van overheidswege tot nu toe niet gehoord hebben. Een opmerking als die van minister Klink: 'het vaccin is volkomen veilig' blijkt toch wat kort door de bocht: lees voor u koopt de kleine lettertjes...

 9. Vader vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen.
  Kinderen hebben vooral heel veel liefde nodig, een gezonde voeding die hun goedwerkend immuunsysteem verder ondersteund. Kinderen krijgen tegenwoordig al genoeg vaccins, de toekomst zal uitwijzen wat deze hebben aangericht. Vraagt iemand zich nog af of deze kleine mensjes dit echt ook allemaal wel willen? Of zijn ze een product geworden in deze maatschappij?

 10. Er is wel een gigantische hysterie over die vaccinatie. Ten eerste wat ik daar over wil zeggen is dat het allemaal zo’n overbodig gedoe is. De q-koorts heeft al meer levens gekost in nederland dan de mexicaanse griep. Voor de q-koorts valt niet eens in te enten omdat de risico’s hiervan te groot zijn.
  Ten tweede wat ik hierover wil zeggen is dat men ook niet zo’n hysterie maakt over de jaarlijkse griepprik. Deze twee vaccinatie worden op dezelfde wijze gemaakt. Ik hoor namelijk niet elk jaar een gezeik over de gewone griepprik. Waar blijft dat gezeur dan? Want als je de roddels mag geloven is dit mexicaanse griep vaccinatie een samenzwering van de pharmaceutische industrie om grotendeels van de wereldbevolking uit te roeien. Dan konden ze het toch net zo goed doen met de jaarlijks griepvaccinatie. Er zijn ook meer als genoeg mensen die dat toegediend krijgen.
  Ik zeg gewoon niet zo zeuren allemaal en maak je eens druk over andere dingen!!!!!
  ps de griepprik en de mexicaanse griepprik heb ik beide al gehad en ik leef nog steeds!!!! I’m alive!!!!! Zet dat je niet aan het denken?

 11. De kans om als niet al te gezond persoon aan de griep te overlijden is nu
  0.0000275625 %
  De kans op een bliksem inslag op je eigen hoofd is 0.000025%
  Stel dat de griep (waar het niet op lijkt want zelfs volgens de overheid is de griep mild) erger wordt en in een slecht scenario het dodental verdubbeld.
  Dan is de kans voor een niet gezond persoon dus 0.00011025 oftewel ongeveer tweemaal zoveel kans als dat je getroffen wordt door de bliksem.
  Dan nog is dit statistiek en kan je de kans nog verkleinen door aan je weerstand te werken.
  Dat heeft zin omdat er meer mensen zijn overleden met een zwakkere weerstand, simpel.
  Stel dat er nog 10 gezonde personen aan de griep overlijden.(nu 1)
  Dan is de Kans dat je dood gaat aan de Mexicaanse griep 0.00000625
  Naar mijn idee is het een grote hysterie en is het zelf niet nodig het vaccin te halen als je chronisch ziek bent.
  De reden baat het niet dan schaad het niet gaat niet op, lees hiervoor de bijsluiter maar eens voor professionals, de originele in het Engels.
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/focetria/spc/emea-spc-h385en.pdf
  http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/Pandemrix-H-832-PU-17-AR.pdf
  De overheid weet dat mensen kudde dieren zijn.
  conform de Overeenstemmingsexperimenten van Asch duiken er nu ineens overal berichten op dat 80% zich wil laten vaccineren.
  Zelf de verpleegkundigen zijn ineens bijgedraaid.
  Klink weet exact hoe ‘’webcare’’ werkt en hoe de media te gebruiken voor zijn propaganda.

 12. Net hier in Frankrijk op het nieuws:
  – Minister Bachelot zal zich vanmiddag en publique in Parijs laten vaccineren.
  – Nog maar 10% v/d bevolking wil de prik
  – Vlgd week zwangeren met vaccin zonder adjuvans (Celvapan)
  – Kinderen 6 mmd-2 jr idem dito zonder adjuvans

 13. ‘geen onderzoek dat er op wijst dat vaccins schadelijk zijn’

  De gezondheidsraad in Netwerk:
  “Thimerosal (ethyl-kwik) is een lichaamseigen stof”.
  Ab Klink in Rtl-journaal:
  “Er is geen enkel onderzoek dat er op wijst dat vaccins onveilig zijn”.
  Coutinho in Rtl-journaal:
  “Vaccins zijn grondig onderzocht op veiligheid en er is echt geen enkele reden om je zorgen te maken over de veiligheid”.
  We herhalen: geen enkel onderzoek bestaat dat erop wijst dat vaccins, en in het bijzonder thimerosal (kwik), geen schade veroorzaken.
  Geier, “Mitochondrial dysfunction, impaired oxidative-reduction activity, degeneration, and death in human neuronal and fetal cells induced by low-level exposure to thimerosal and other metal compounds”, Toxicological & Environmental Chemistry, Volume 91, Issue 4 June 2009 , pages 735 ? 749
  “The comparative toxicology of ethyl and methyl mercury” by Magos, Brown, Sparrow, Bailey, et al published in the Archives of Toxicology (1985) 57: 260-267 David S. Baskin
  “Toxicity of Thimerosal”, Toxicological Sciences, 2003 74 : 361-368Drs. Fagan, Pritchard, Clarkson and Greenwood “Organ mercury levels in infants with omphaloceles treated with organic mercurial antiseptic” Arch Dis Child. 1977 Dec;52(12):962-4.Dr. Mukhtarova,
  “Late After-Effects Of The Nervous System Pathology Provoked By The Action Of Low Ethyl-Mercuric-Chloride Concentrations” Gig Tr Prof Zabol 1977 Mar;(3):4-7James SJ, Slikker W III, Melnyk S, New E, Pogribna M, Jernigan S (2005).
  “Thimerosal neurotoxicity is associated with glutathione depletion: protection with glutathione precursors”. Neurotoxicology 26 (1): 1’8. doi:10.1016/j.neuro.2004.07.012. PMID 15527868. Baskin DS, Ngo H, Didenko VV (2003).
  “Thimerosal induces DNA breaks, caspase-3 activation, membrane damage, and cell death in cultured human neurons and fibroblasts”. Toxicol Sci 74 (2): 361’8. doi:10.1093/toxsci/kfg126. PMID 12773768. http://toxsci.oxfordjournals.org/cgi/content/full/74/2/361. Ueha-Ishibashi T, Oyama Y, Nakao H et al. (2004).
  “Effect of thimerosal, a preservative in vaccines, on intracellular Ca2+ concentration of rat cerebellar neurons”. Toxicology 195 (1): 77’84. doi:10.1016/j.tox.2003.09.002Hornig M, Chian D, Lipkin WI (2004). “Neurotoxic effects of postnatal thimerosal are mouse strain dependent”. Mol Psychiatry 9 (9): 833’45. doi:10.1038/sj.mp.4001529. PMID 15184908. Berman RF, Pessah IN, Mouton PR, Mav D, Harry J (2008).
  “Low level neonatal thimerosal exposure: further evaluation of altered neurotoxic potential in SJL mice”. Toxicol Sci 101 (2): 294’309. doi:10.1093/toxsci/kfm265. PMID 17977901. Branch DR (2009).
  En nog veel meer onderzoeken dat er iets mis is met thimerosal, zie link onder
  http://zaplog.nl/zaplog/article/griepliegen_als_kunstvorm_geen_onderzoek_dat_er_op_wijst_dat_vaccins_schade

 14. Carlo is zelfs niet bekend met de eerste regel van de toxicologie.
  Mbt thiomersal in Nederlandse vaccins: Het zit ‘em in de wijze van verspreiding. In Nederland wordt het vaccin geleverd in vials voor meerdere doses, i.p.v. voorverpakte spuiten. Thiomersal wordt aan het vaccin toegevoegd om besmetting met micro-organismen tijdens gebruik te voorkomen. Komtie: In de VS zijn de vials óók goedgekeurd, ook met thiomersal. Grappig he? Maar ‘informeer’ vooral jezelf: check de FDA site.
  Misschien bedoel je MF-59, het adjuvans, i.p.v. thiomersal?
  Anyway, Carlo: je raaskalt. Je raaskalt op een plek voor een doelgroep waarvan je als patiënt of naaste hoopt dat ze zich laten vaccineren. Je van kennis gespeende roeptoeterij is nogal jammerlijk wat dat betreft. Als dat weer agresssief is, jammer, maar het is gewoon niet minder dan abominabel.
  @ ellen: die opheldering is er al tijden. We wéten wat er in het vaccin zit. We wéten dat het veilig is. We wéten dat het beschermt tegen influenza. En als we de reactie van Nienke lezen, weet je dat het geen ‘griepje’ is. Maar de antiroepers willen, of kunnen, de gegevens waarop men dat baseert niet lezen/begrijpen. Dát is het probleem. Niet een tekort aan informatie.

 15. Heb deze opmerking al eerder geplaatst, maar het blijft actueel en o zo urgent dat er IEMAND opstaat die hier opheldering om vraagt, wie o wie (tijdens de uitzending van Netwerk was voor het stellen van deze vraag, om begrijpelijke redenen voor wie dit gevolgd heeft, géén tijd voor):
  In tegenstelling tot het door de WHO uitgegeven H1N1 info bulletin 14 – waarin staat dat kinderen beneden de 10 jaar NIET gevaccineerd dienen te worden en dat slechts 1 dosis van het vaccin voor alle anderen voldoende is – adviseerden de dames en heren van de “Gezondheidsraad” het vaccineren van kinderen van 0,5 tot 4 jaar, lijnrecht tegen de richtlijnen van de WHO in. En wel met 2x het vaccin. Opmerkelijk dat men hier intern nu ineens een ander inzicht heeft…

 16. Beste mensen
  De helft van de verpleegkundigen gaat laat zich terecht niet vaccineren tegen de Mexicaanse griep, een kwart weet het nog niet.
  Het is namelijk een feit dat over de bijwerkingen van het vaccin vooral op langere termijn te weinig bekend is,
  Zie uitzending Netwerk en hoor een aantal deskundigen over dit feit http://player.omroep.nl/?aflid=10250120
  Als de overheid zegt dat dit niet zo is en het vaccin is veilig dan is dat geen wetenschappelijk feit maar een aanname die niet gebaseerd is op onderzoek naar de lange termijn effecten.
  Kijkt u goed naar welke informatie u de komende tijd tot u neemt.
  Minister Klink wil dat deskundigen en andere medewerkers van de overheid zich actief in de discussies op het Internet mengen, u bent gewaarschuwd voor misleidende informatie.

 17. Nienke, goed dat je laat weten hoe ziek je van deze griep kunt zijn, en beterschap!
  Kinderen hebben luchtwegen die zo klein zijn als hun pink. Bedenk maar eens hoe snel die dicht kan gaan zitten bij een griepvirus waar ze geen antistoffen tegen hebben, waar het virus de slijmvliezen vernield zodat elke bacterie die ze inademen verder schade kan aanrichten en longontsteking kan veroorzaken.
  Mijn kinderen zijn al tieners, maar zo gauw als er vaccin is voor hun krijgen ze het.

 18. @ Janine: die arts die onderzoek deed, was dat een Nederlandse arts? En zo ja: was het Jannes Koetsier?
  @Carlo: Rommel hoort in de prullenbak, niet op een nursing.nl. Robert F Kennedy. LOL.
  @yvonne:
  Het ligt iets complexer. Het vaccin wordt in Nederland geleverd in vials waar voor 10 keer prikken aan vaccin in zit. De wijze van gebruik levert een klein risico op van besmetting van het vaccin met ziektekiemen. Thiomersal (of thimerosal zoals het in de VS/UK wordt genoemd) wordt aan het vaccin toegevoegd om dit te bestrijden: het is een conserveringsmiddel.
  Thiomersal bestaat qua gewicht voor iets minder dan de helft inderdaad uit kwik, maar de kwik in thiomersal komt in het lichaam als ethylkwik, dat door het lichaam uitgescheiden wordt. Het wordt al tientallen jaren gebruikt en er zijn vele miljoenen vaccins mee toegediend. Het is ook al zo lang een stokpaardje van de antivaccinatie guru’s over de hele wereld. Al roepen ze in Nederland wat minder hard dat het autisme veroorzaakt.
  De ‘body of evidence’ achter thiomersal is echter omvangrijk. Maar geloof me niet op m’n woord. Ik sta honderd procent achter de boodschap dat men zich zou moeten informeren, als men niet direct wil aannemen wat de regering vertelt. Maar ik vrees dat dat wel iets meer leeswerk vergt dan Carlo of Robert F Kennedy wil doen vermoeden, of geloven.
  Zie voor een vlot geschreven inleiding: http://cryptocheilus.wordpress.com/2009/11/10/grieptopic-autisme-en-thimerosal-thiomersal-kwik-in-griepvaccins-voor-kinderen/
  En om gelijk desinformatie rondom het adjuvans voor te zijn: http://cryptocheilus.wordpress.com/2009/10/30/grieptopic-adjuvans-mf-59-as03-squaleen/
  Dát is informatie.

 19. het vaccin,
  het bevat kwik, een micro chip, het is een complot, ze willen ons ziek hebben, het zorgt voor ADHD, autisme en noem maar op.
  Hier geloof ik niet in. Het doel van een regering is om mensen gezond te houden. Een gezonde populatie is beter voor de productie van een land.
  Ik geloof wel dat er bijwerkingen zijn, ja maar niet deze verhaaltjes.
  Ben net aan de beterende hand van de H1N1 en kan je vertellen dat het geen pretje is. Je word er erg benauwd en beroerd van.Het is niet een kwestie van binnen een paar dagen weer beter zijn. Ik snap volkomen dat kinderen en mensen met onderliggend lijden hieraan kunnen overlijden. Denk dus goed na wat je doet.
  Raadzaam is het om goede site’s te bezoeken zonder complot theorien.

 20. He, het lijkt mij verstandig om eens de bijsluiter te raadplegen van het vaccin! Ik zag laatst een fimpje van een arts die onderzoek deed, en het bleek dat voor gezonden mensen, de kans groter wat op verlammingsverschijnselen, of een van de andere bijwerkingen, van het vaccin, dan dood gaan aan de griep. Verder zit er kwik in het vaccin, wat schade aan de hersen aan kan richten! Ik zou zeggen denk er eens goed overna!

 21. Hallo Miriam,
  Ik snap je dillema, bij mijn kinderen heb ik zelfs de BMR ‘uit elkaar laten halen’. Ik was wel een beetje lastig voor het buro, maar onderbouwd en daardoor geaccepteerd. En dan nog een vaccinatie erbij…..Ik heb 3 kids, de jongste van 3 krijgt deze vaccinatie niet. Het is als ouder een nare keuze, maar ik kies in ieder geval niet voor iets wat niet getest is en waar zware metalen inzitten.
  Veel sterkte met je keuze.

 22. ik vind ook dat we een massaal proefkonijn zijn en ik twijfel of ik mijn zoontjes van 1 en 3 jaar laat vaccineren.Ik ben toch al niet voor al die chemische troep in hun lijfjes.Daarbij moet mijn jongste zoontje deze maand ook zijn 14 maanden prik.Hoe zit dat met die combinatie? wie weet er meer? Het is een moeilijke beslissing als ouder zijnde vind ik

 23. Hallo judith,
  Dit is onder andere door een voorstander van de vaccinaties vanmiddag op radio 1 verkondigd.
  Hij vergat echter te zeggen dat
  wij griep nodig hebben om ons immuunsysteem te laten leren,
  dat vaccinatie ws 1 ziektedag minder scheelt,
  en dat niet getest is wat de evt gevolgen kunnen zijn.

 24. Omdat dit nog allemaal test-groepen zijn zodat
  RIVM later weer kan terugdraaien wat ze nu zeggen;
  geen gevaar..
  Net als Softenon en DES destijds..
  Kinderen boven 6 jaar krijgen ook eigen mening
  dus die kunnen kiezen van mij als ouder zijnde..
  Daaronder en boven de 60 zijn het proefkonijnen..
  Ga je toch dood boven de 60 scheelt het
  arbeidsloon of WAO, whatever..
  Onder de 6 jaar zijn uitvaartkosten ook meestal niet zo hoog..geen klasgenootjes enzo..

 25. ik heb me al laten vacineren en ik ben een vrouw van 35 jaar en heb drie kids maar ik heb eigelijk een vraag waarom worden de kinderen van 2 maanden tot 4 jaar wel gevacineerd en de kids daar boven niet want die sterven ook, want er was ook een kind in oostwold die is 5 jaar en die is ook gestoven aan de mexicaanse griep ik hoop hierop reactie te krijgen vr gr karin

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.