Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Klacht tegen verpleegkundige over palliatieve sedatie afgewezen

De familie van een overleden patiënt dient een klacht in tegen een verpleegkundige wegens het ontnemen van een waardig afscheid omdat de verpleegkundige kort nadat de palliatieve sedatie is ingezet een maagsonde plaatst. Ook vindt de familie dat de verpleegkundige onvoldoende informatie heeft gegeven over de mogelijke nadelen en complicaties bij palliatieve sedatie. De tuchtrechter wijst de klacht af.
Klacht tegen verpleegkundige over palliatieve sedatie afgewezen

De patiënt heeft alvleesklierkanker, door uitzaaiingen is het niet mogelijk om te opereren. De patiënt kiest voor palliatieve sedatie, waarbij de verpleegkundige – toen als zelfstandig verpleegkundige werkzaam -is betrokken. Dezelfde avond brengt de verpleegkundige wegens heftig braken een maagsonde in, na toestemming hiervoor door de huisarts.

In de daaropvolgende dagen wordt de huisarts gebeld in verband met het ophogen van de dormicum. Al eerder op die dag is de dosering morfine verhoogd. Omdat er te weinig dormicum thuis beschikbaar is, contacteert de verpleegkundige de apotheek. De apotheker heeft de verpleegkundige geadviseerd de toediening om te zetten in een intraveneuze. De dienstdoende huisarts geeft toestemming en de verpleegkundige zet de toediening om. De volgende ochtend overlijdt de patiënt.  

Klacht
De familie dient een klacht in omdat zij vinden dat de palliatieve sedatie bij hun vader/echtgenoot niet is verlopen zoals zij zelf voor ogen hadden. Zij vinden dat de verpleegkundige niet heeft gezorgd voor het volledig dempen van het bewustzijn van de patiënt, waardoor hij onnodig heeft moeten lijden. Ook vinden zij dat de verpleegkundige hun onvoldoende heeft geïnformeerd over mogelijke nadelen en complicaties bij sedatie, in combinatie met de ziekte van patiënt.

Oordeel tuchtrechter
Het tuchtcollege oordeelt dat de verwijten over de dosering van de palliatieve sedatie zich richten op de arts. Hij is immers degene die verantwoordelijk is voor het voorschrijven van de medicatie. Er is geen aanwijzing dat de verpleegkundige bij de toediening niet op correcte wijze de opdrachten van de arts heeft gevolgd. Hetzelfde geldt voor de toepassing van de maagsonde. ‘Een maagsonde is in een geval als dit de enige oplossing. Niets doen is erger, omdat heftig braken van de patiënt kan leiden tot verslikking en mogelijk aspiratie (maaginhoud in de longen krijgen) waardoor de patiënt erg benauwd had kunnen worden’, aldus het verslag van de tuchtrechter. Verder oordeelt het tuchtcolledge dat de verpleegkundige niet tekort is geschoten in het signaleren, observeren, meten van én rapporteren over het beloop van de palliatieve sedatie, zoals is voorgeschreven in de richtlijn van de KNMG.

Checken van informatie
Er is altijd overleg geweest met de familie, zowel huisarts en verpleegkundigen hebben hen geïnformeerd en adviezen gegeven, en zich ingespannen om de wens van patiënt voorrang te geven. Het College constateert wel dat de verpleegkundige wellicht – net als de huisarts – onvoldoende heeft gecheckt of zijn informatie ook daadwerkelijk bij de familie is overgekomen. Dit is echter geen reden om de verpleegkundige tuchtrechtelijk te bestraffen, oordeelt het tuchtcollege. De klacht die tegen de huisarts is ingediend, is eveneens afgewezen.

Bekijk het volledige verslag van het tuchtcollege

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

5 REACTIES

 1. Waar maagsonde staat, moet maaghevel gelezen worden denk ik. Maakt het allemaal wat duidelijker. Verder vind ik de uitspraak jammer, omdat de rechter de verpleegkundige neerzet als iemand die slechts opdrachten uitvoert, en dat is niet zo. Als patient niet goed gesedeerd is moet je actie ondernemen.

 2. Lees alle reacties
 3. Nog afgezien van richtlijnen, protocollen en tuchtrecht is het volstrekt te begrijpen wat de familie hier bezig houdt.
  Ze houden misschien van deze figuur en zijn door de affaire zo druk bezig met zichzelf, de herpositionering van zichzelf en het systeem van hun onderlinge relaties, dat het meer zegt over hen dan over de cosmetiek van richtlijnen.
  Natuurlijk deug je niet, iemand moet voor hun stress en wanorde opdraaien als schuldige en de volle verontwaardigde laag krijgen.
  Mijn vader/moeder wil dood maar krijgt dar niet eens de gelegenheid voor omdat iemand hem/haar zo nodig even dood moet spuiten..
  Tegenstelde emoties,verwarring en zich heel moeilijk kunnen voorstellen wat de positie en wil is van de cliënt in kwestie.
  Die heeft zelf gekozen en hoeft zich niet te verexcuseren dat hij bij de ander zoveel verwarring brengt door eigen sterven.
  Dit is bijv. 1 van de gronden dat sterven niet aan de orde kan komen in gesprekken en de alleengang van sterven nog moeilijker maakt..omdat het zoveel verdriet doet bij de omstanders.

 4. Palliatieve sedatie, is n.m.i. geen passieve euthanasie maar een waardige manier om te sterven zonder hevige pijn en/of benauwdheid.Mijn man is gestorven, op een waardige manier.Hij maakte gebruik (po arts en i.o.m. patient) van morfine,Diclofenac en Dormicum om de hevige pijn en benauwdheid t.g.v. botca en longca te onderdrukken/niet bewust mee te maken.Geen levend lijk maar een MENS! Dit heeft toch weinig te maken met therapeutische hardnekkigheid wel met menselijkheid.Als je tegen palliatieve sedatie bent is dat je goed recht maar je persoonlijke vooroordeel mag niet in de weg staan tijdens het uitoefen van je beroep.De patient staat ook hierbij centraal, lijkt mij.

 5. ams buitenstaander maar als Vlaams palliatief verpleegkundige zou de Nederlandse verpleegkundige bij ons tegen de lamp lopen.
  Onder sedatie versta ik dat de patiënt(e)diep slaapt en dit kan men volgen, daar bestaan kaarten voor en schemas voor en moet de verpleegkundige geregeld verslag uitbrengen over de sedatie bij de arts, het eam en de familie, want meestal wordt er gewaakt bij een pat. in sedatie.
  Een maagsonde steken bij een palliatieve sedatie is toaal onverantwoord want als de pat. voldoende gesedeerd is zal de pat. niet braken, ik vind dit ingaande tegen alle palliatieve zorgregels en moet men ook op voorhand afspraken maken met de pat. dat dit kan gebeuren,maar dan noch vind ik het steken van een maagsonde tijdens een palliatieve sedatie absurd. wel steekt men sowiso een blaassonde anders krijgt men een urine-retentie.
  Ik denk dat de fout die hier gemaakt is een arts is niet gewoon is van sederen en ook een verpleegkundige die het soms maar één maal per jaar doet, in het begin dient er een voortdurende communicatie en ook nadien moet de arts zich regelmatig vergewissen van de toestand van de pat. en uitleg geven aan de familie.
  Er bestaan brochures en handleidingen over palliatieve sedatie die kunnen overhandigd worden aan de familie in samenspraak met de patiënt en men start een palliatieve sedatie niet zomaar op, er zijn toch voldoende criteria die dit aangeven en men moet ook steeds VOLDOENDE sederen, en daarvan zijn sommige verpleegkundigen bang.
  Ikzelf ben geen voorstander voor palliatieve sedatie want voor mij is dit passieve euthanasie en therapeutische hardnekkigheid….hier wordt de dood voor de zoveelste keer gerokken.
  Er wordt daarover véél te weinig nagedacht en ik zou graag hebben dat de vereniging zorg-ethiek.nu eens een studie (zelfs nationaal) doet over de palliatieve sedatie en ons eens laat de werkelijkheid zien….
  Mijn vraag is altijd in de eerste plaats gaat het hier om een terminale palliatieve pat., deze vraag vind ik cruxiaal daar de medicaite anders zo hoog dient opgedreven te worden dat de patiënt een leven lijk wordt en dit neem ik niet, dit vind ik therapeutische harnekkigheid.
  Ik vind dat palliatieve sedatie moet kunnen maar onder zeer strikte voorschriften zoals euthanasie en met meldingsplicht en waarbij het dossier na de dood naar een onafhankelijke commessie gaat van deskundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.